Pe 14 februarie 1990, nava Voyager 1 a surprins o imagine faimoasa cu Pamantul numita “Pale Blue Dot” (Punctul albastru pal). La aniversarea de 30 de ani, NASA a lansat o varianta noua a imaginii, scrie Space.
“Pale Blue Dot”, imaginea originala, prezinta Pamantul drept un mic punct aflat intr-o aura stralucitoare. Imaginea a fost rezultatul campaniei lansate de Carl Sagan de a convinge NASA sa intoarca Voyager 1 pentru a surprinde planeta. Potrivit NASA, 34 de minute mai tarziu, camera navei s-a inchis pentru a conserva energia.
Citeste si: Cum va arata Pamantul in doar 9 ani din cauza celor aproape 60.000 de sateliti ce urmeaza sa fie lansati
In timpul aceluiasi proiect, Voyager 1 a fotografiat si alte 5 planete si Soarele. Cele 60 de imagini surprinse au fost numite de NASA “portretul de familie al sistemului solar”.
Pentru aniversarea de 30 de ani, Kevin Gill, un inginer din cadrul NASA, a actualizat imaginea. In timpul procesului, el a primit sfaturi si de la Candy Hansen si William Kosmann, ce au contribuit la surprinderea imaginii originale.
Citeste si: Cum ar arata Pamantul daca ar seca oceanele. Imaginea incredibila dezvaluita de NASA
“Aceasta versiune moderna foloseste programe moderne si tehnici de procesare a imaginii pentru a reface unghiul bine cunoscut Voyager si, in acelasi timp, pentru a respecta datele originale si intentia celor ce au planuit imaginile,” au declarat reprezentantii NASA.
“Look again at that dot. That's here. That's home. That's us.” — Carl Sagan
A newly processed version of the iconic ‘Pale Blue Dot’ image shows Earth 4 billion miles away from @NASAVoyager.
Learn more: https://t.co/xU9HhrK4xa
Print the poster: https://t.co/HShxS2673m pic.twitter.com/Ua21xDoJZc— NASA (@NASA) February 12, 2020
Imaginea originala a fost rezultatul unei compilatii de fotografii obtinute cu ajutorul a trei filtre de culori diferite. In noua imagine, aceste canale au fost recalibrate pentru a crea o imagine mai complexa.
- Te-ar putea interesa si:
- Vizita senatorului Bill Nelson, administrator NASA, în România: Un eveniment de importanță globală
- NASA: Soarele a atins „perioada de maximum solar”
- NASA, misiune spațială de 5 miliarde $, pe o lună înghețată a lui Jupiter. "O şansă de a explora o...