Planetele “super pufoase” (“Super-Puff”) reprezinta o clasa rara de exoplanete tinere ce au densitatea ca vata de zahar. In Sistemul Solar nu exista acest gen de planete, scrie NASA.
Potrivit unor date noi adunate de Telescopul Spatial Hubble, planetele “super pufoase” se afla in sistemul Kepler 51. Acest sistem de exoplanete ce orbiteaza in jurul unei stele asemanatoare cu Soarele a fost descoperit in 2012, insa abia in 2014 a putut fi estimata densitatea lor scazuta.
Citeste si: De ce cred astrofizicienii ca exista o gaura neagra in Sistemul Solar
Datele Hubble au permis cercetatorilor sa calculeze mai precis masa si marimea acestor lumi, ceea ce a confirmat natura lor “pufoasa”. Desi au masa de doar cateva ori mai mare decat cea a Terrei, atmosfera lor de hidrogen si heliu e atat de mare incat au aproape marimea lui Jupiter.
Nu se stie exact de ce atmosfera acestor planete - Kepler-51 b si Kepler-51 d - s-a marit in acest fel.
“A fost complet neasteptat,” a declarat Jessiva Libby-Roberts, din cadrul Universitatii din Colorado. “Planuisem sa observam capacitatea mare de absorbtie, insa nu era acolo. Nu vedeam de nori!”
Citeste si: Ce s-ar putea intampla cu Sistemul Solar si Pamantul in momentul in care Soarele va “muri”
Spre deosebire de norii de apa de pe Terra, norii de pe aceste planete pot fi compusi din cristale de sare si cete de fotochimicale, precum cele gasite pe cea mai mare luna a planetei Saturn, Titan.
Cercetatorii au concluzionat ca densitatea scazuta a acestor planete e o consecinta a varstei tinere a sistemului (500 de milioane de ani, in comparatie cu 4.6 miliarde de ani pe care ii are Soarele), ceea ce ar putea explica si motivul pentru care nu se gasesc si in Sistemul Solar.
Citeste si: Planeta cu cele mai multe Luni din sistemul solar. Cercetatorii au descoperit inca 20 de sateliti naturali
Potrivit modelului stiintific, aceste "planete pufoase" s-au format departe de stea, insa pe masura ce migeaza mai aproape, atmosfera lor de “vata de zahar” se va evapora in spatiu in urmatoarele miliarde de ani. In aproximativ 1 miliard de ani, Kepler-51 b va arata ca o versiune mai mica mai mai incinsa a planetei Neptun.
- Te-ar putea interesa si:
- Vizita senatorului Bill Nelson, administrator NASA, în România: Un eveniment de importanță globală
- NASA: Soarele a atins „perioada de maximum solar”
- NASA, misiune spațială de 5 miliarde $, pe o lună înghețată a lui Jupiter. "O şansă de a explora o...