Coloniile pe Marte nu vor fi construite prea curand, insa expertii au inceput deja sa creeze concepte pentru viitoarele locuinte. NASA a organizat competitia 3D-Printed Habitat Challenge pentru a premia cele mai bune idei de habitate martiene printate 3D, scrie CNBC.
Premiul cel mare, in valoare de 500.000 de dolari, a fost acordat “agentiei de design arhitectural si tehnologic multi-planetar” AI SpaceFactory. Habitatul lor martian “Marsha” poate fi printat 3D cu ajutorul resurselor ce se gasesc deja pe Marte.
Locuinta martiana poate fi printata 3D in doar 30 de ore
“Marsha” e o structura conica ce poate fi printata 3D in doar 30 de ore, cu o inaltime de 4.5 m si un diametru de 8 m. Habitatul din interior are 4 niveluri conectate printr-o scara in spirala.
Citeste si: Cercetatorii au descoperit un sistem acvatic subteran pe Marte. Cum s-ar fi putut forma
Nivelul de baza include o trapa pentru intrarea si iesirea in costume speciale, precum si un laborator in care astronautii isi pot realiza experimentele si testele. Celelalte niveluri includ o bucatarie, o gradina pentru cresterea plantelor, loc pentru exercitii fizice si alte activitati de relaxare, precum si 4 spatii separate cu pat si un birou.
Fiecare nivel e dotat cu cel putin un geam, in directii diferite, pentru a oferi o panorama de 360 de grade.
Citeste si: Legume plantate de cercetatori in sol martian. Ce s-a intamplat cu ele
Locuintele ar fi construite cu ajutorul “unui amestec inovator de fibra de bazalt extrasa din rocile de pe Marte si bioplastic regenerabil (PLA) procesat din plantele ce vor creste pe Marte,” sustine agentia pe propriul website.
NASA a lansat competitia in 2015 si le-a cerut arhitectilor si expertilor in tehnologie sa creeze habitate potrivite pentru supravietuirea oamenilor pe Marte. Cea mai importanta cerinta era ca toate casele sa poata fi printate 3D cu ajutorul materialelor sustenabile gasite pe Marte.
Citeste si: VIDEO: NASA a creat harta unei gauri negre gigantice. Cum arata cand “inghite” o stea
Premiul cel mare i-a revenit agentiei AI SpaceFactory, ce a reusit sa invinga alte 60 de echipe. Pe locul 2 s-a clasat echipa din cadrul Universitatii Penn State, ce a castigat 200.000 de dolari. Materialul din fibra de bazalt si bioplastic folosit pentru construirea casei 3D a fost considerat a fi “mult mai puternic si rezistent” decat prototipurile ce folosesc ciment, asa cum au prezentat alte echipe, potrivit NASA.
- Te-ar putea interesa si:
- Vizita senatorului Bill Nelson, administrator NASA, în România: Un eveniment de importanță globală
- NASA: Soarele a atins „perioada de maximum solar”
- NASA, misiune spațială de 5 miliarde $, pe o lună înghețată a lui Jupiter. "O şansă de a explora o...