Cercetatorii au creat embrioni hibrizi ce au majoritatea ADN-ului formata din celule de soarece si 4% din ADN uman. Detalii despre himera au fost publicate in jurnalul Science Advances, scrie Science News.
Celulele stem umane pot fi introduse in embrioni de soarece si se pot insera in organele ce se dezvolta, precum ficatul, inima retina si sange. Celulele umane tind sa nu creasca foarte bine in alte animale, insa acest studiu a produs cea mai complexa himera de soarece si om de pana acum, potrivit Daily Mail.
Citeste si: Cum poti vedea evolutia pe propriul tau corp. Ce parti ale corpului preistorice ne-au ramas si astazi
Nivelul de integrare e “foarte frapant”, a declarat Juan Carlos Izpisua Belmonte, biolog in cadrul Institutului Salk de Studii Biologice din California. Daca alti cercetatori vor putea replica rezultatele acestui studiu, “ar putea reprezenta un avans semnificativ”.
Astfel de himere pot ajuta cercetatorii sa inteleaga cum o singura celula se poate dezvolta intr-un intreg organism si sa studieze unele boli precum malaria.
Citeste si: Cercetatorii au creat plante care lucesc in intuneric! Cum au reusit
Mai multi cercetatori au incercat sa produca himere cu celule stem umane si alte animale, insa cu putin succes pana acum. Noua metoda presupune fortarea celulelor umane intr-un stadiu mai timpuriu de dezvoltare, numit faza naiva, potrivit lui Jian Feng, cercetator in cadrul Universitatii Buffalo din New York.
Feng si colegii sai au reusit sa induca faza naiva in celulele stem cu ajutorul unei proteine numite mTOR. In urma unui tratament de doar 3 ore, celulele au intrat in faza naiva, ce, teoretic, le reda abilitatea de a se transforma in orice tip de celula in corp.
Citeste si: Ce spun cercetatorii despre legatura dintre cancer si carnea facuta la gratar
Dupa introducerea celulelor in embrionii de soarece (ce contineau in jur de 60-80 de celule de soareci), cercetatorii au observat evolutia lor timp de 17 zile. In aceasta perioada, embrionii s-au dezvoltat normal, desi contineau intre 0.1 si 4 % ADN uman. Dupa ce au fost introduse in embrioni, celulele umane au inceput sa se dezvolte la ritmul celorlalte celule si au fost depistate in tesut de ficat, inima si alte organe.
- Te-ar putea interesa si:
- Descoperirea ADN crucială, care ar putea contribui la vindecarea unuia dintre cele mai mortale...
- Bryan Johnson, milionarul care vrea să trăiască până la 120 de ani, spune că a încetinit viteza de...
- Ce a obținut în doi ani milionarul care vrea să dea timpul înapoi și să fie ca la 18 ani: "În...