SUA cheltuieste 5 miliarde de dolari anual pentru a repara soselele deteriorate de zapada si gheata si folosirea metodelor de deszapezire si dezghetare traditionale. O echipa de cercetatori din cadrul Washington State University dezvolta alternative mai potrivite cu ajutorul pielitelor de struguri si alte deseuri din agricultura, scrie Science Daily.
Mehdi Honarvar Nazari si Xianming Shi, ce fac parte din echipa de cercetare, au determinat ca o substanta de dezghetare cu extras de strugure e mult mai eficienta decat alternativele, inclusiv sarea industriala de drum si amestecul de sare si suc de sfecla, considerata mai prietenoase cu mediul. Rezultatele lor au fost publicate in Jurnalul de Materiale si Inginerie Civila.
Citeste si: Pericolul ascuns din sarea de masa. Ce nu afli de pe eticheta
In fiecare an, in SUA, 27 de milioane de tone de clorura de sodiu, cunoscuta drept sare de drum, e folosita in timpul iernii. Substanta nu se descompune in mediu si ar putea prezenta riscuri de mediu pe termen lung.
Substantele de dezghetare comerciale contin, de obicei, chimicale corozive pentru metal, asfalt, beton si reprezinta un pericol pentru speciile acvatice.
Citeste si: S-a deschis prima sosea din lume care-ti incarca masina in timp ce conduci. Cat a costat
Sucul de sfecla e un aditiv comun folosit de departamentele de autostrazi si de orase pentru a eficientiza efectul substantelor de dezghetare si reduce impactul coroziv. Din pacate, cand sucul de sfecla ajunge in apa, epuizeaza oxigenul si pune in pericol organismele acvatice.
Cercetatorii de la Washington State University au vrut sa creeze o alternativa mai prietenoasa cu mediul, pornind de la substante chimice ce rezulta din deseurile de pielite de struguri prin degradare chimica si fermentatie naturala. Shi sustine ca procesul lor inedit pentru crearea acestei formule nu lasa in urma deseuri.
Citeste si: Pericolul din supermarket: motivul pentru care unele legume si fructe se topesc precum plasticul
“Am dezvoltat o solutie mai durabila pentru ca am introdus mai putine cloruri in operatiunile de drum si obtinem o performanta comparabila sau mai buna,” a declarat Shi. “E un pas in directia potrivita.”
Cercetatorii au descoperit ca solutia lor bazata pe extract de strugure topeste gheata mai repede decat alte substante, fara sa afecteze betonul si asfaltul, materialele folosite cel mai des pentru crearea soselelor. Solutia nici nu afecteaza in aceeasi masura organismele din apa.
- Te-ar putea interesa si:
- Avertismentul cercetătorilor: Oceanul Arctic ar putea rămâne fără gheaţă
- Cinci alimente considerate sănătoase, care se pot transforma într-unele periculoase pentru cei care...
- Topirea calotei glaciare din vestul Antarcticii este inevitabilă. Creştere suplimentară a nivelului...