Cercetătorii au studiat planeta Marte cu ajutorul luminii ultraviolete și au observat un fenomen neobișnuit - cerul marțian pulsează și strălucește noaptea, scrie Gizmodo.
Potrivit unui nou studiu publicat în Journal of Geophysical Research, Space Physics, experții au observat că, în lumină ultravioletă, e foarte activă în timpul nopții în anumite sezoane.
Experții au folosit nava NASA MAVEN, dotata cu instrumentul Spectograf de Imagistică Ultravioletă, ce orbitează în jurul Marte din 2014.
“Imaginile MAVEN ne oferă primele detalii globale ale mișcărilor atmosferica din atmosfera de mijloc a Marte, o regiune importanta în care curenții de aer transporta gaze din straturile superioare și inferioare,” a explicat conducătorul studiului, Nick Schneider.
Efectul psihedelic, cunoscut sub denumirea de valuri atmosferice, se formează datorită recombinării atomilor de azot și oxigen în mesosfera marțiană noaptea.
Schimbarea sezonului afectează aceste efecte nocturne, la fel și temperatura solară și evenimente precum erupțiile vulcanice de pe Marte.
“Principalele descoperiri MAVEN sunt pierderea atmosferei și schimbarea climei, ce arată importanța acestor tipare vaste de circulație ce transportă gazele din atmosfera de pe tot globul și de la suprafață la granița cu spațiul,” a declarat co-autorul studiului Sonal Jain.
- Te-ar putea interesa si:
- NASA reduce la 1,5% riscul ca asteroidul YR4 să lovească Pământul, după ce anterior a raportat cea...
- Riscul ca un asteroid să lovească Pământul este la cel mai ridicat nivel înregistrat vreodată...
- „O comoară unică” a fost descoperită de roverul Perseverance pe Marte. „Texturi pe care nu le-am...