O echipa de cercetatori din cadrul Universitatii din Rhode Island a realizat o analiza cantitativa complexa asupra disparitiei in masa ce a avut loc in urma cu 215 milioane de ani pentru a determina cauza exacta a extinctiei. Echipa sustine ca nici impactul unui asteroid, nici incalzirea globala nu au fost de vina, scrie Phys.org.
Cercetarea s-a bazat pe date paleontologice extrase din sedimente cu o vechime de 227-205 milioane de ani, din Parcul National a Padurii Pietrificate din Arizona, si a fost publicata in jurnalul Geology.
Potrivit expertilor, nici Impactul Manicouagan (asteroidul ce a lovit zona Quebec-ului in urma cu 215.5 milioane de ani), nici schimbarea climei ce a avut loc in aproximativ aceeasi perioada (la o diferenta de 3-5 milioane de ani dupa) nu au dus la disparitia in masa a numeroaselor specii de dinozaur.
Potrivit expertilor, disparitia nu a avut loc brusc si sincronizat cum s-a crezut pana acum, ci a durat o perioada mai lunga. Rezultatele indica faptul ca disparitia a avut loc in urma cu 222 - 212 milioane de ani.
Unele specii precum Typothorax si Paratypothorax au disparut cu 6 milioane de ani inainte de impact si 10 milioane de ani inainte de schimbarea climei, pe cand dinozauri precum Acaenasuchus, Trilophosaurus si Calyptosuchus au disparut cu 2-3 milioane de ani inainte.
Speciile Desmatosuchus si Smilosuchus au disparut la 2-3 milioane de ani dupa impact, in primele stadii ale incalzirii globale.
Citeste si: Stiai? Care e procesul fascinant ce permite unui copac “aproape nemuritor” sa traiasca peste 1.000 de ani
Chiar daca echipa de cercetare sustine ca nici impactul asteroidului, nici incalzirea globala nu au dus la disparitia in masa, nu a oferit nici o alta cauza probabila ce ar fi putut duce la pierderea casatrofala a nenumarata specii de vertebrate si nevertebrate.
- Te-ar putea interesa si:
- Dispar ghețarii. Cantitatea de gheaţă pierdută începând din 1975, echivalentul unui bloc „de...
- NASA reduce la 1,5% riscul ca asteroidul YR4 să lovească Pământul, după ce anterior a raportat cea...
- Riscul ca un asteroid să lovească Pământul este la cel mai ridicat nivel înregistrat vreodată...