Cu fiecare descoperire noua a fosilelor stramosilor nostri, arheologii aduc noi informatii despre istoria oamenilor. In ultimul deceniu, numeroase fragmente gasite au schimbat intelegerea noastra despre originea umana, scrie Gizmodo.
Cu ajutorul dezvoltarii tehnologiei si tehnicilor precum genetica, inteligenta artificiala si unelte de analiza, descoperirile din ultimii 10 ani au oferit o imagine mai complexa asupra evolutiei umane.
Cele mai importante descoperiri arheologice despre originea umana din ultimul deceniu
De la cele mai vechi fosile identificate pana acum la reanalizarea unor descoperiri mai vechi, iata unele dintre cele mai notabile momente arheologice din ultimii 10 ani:
Cea mai veche mostra fosilizata a oamenilor moderni din Africa
Cercetatori din cadrul Institutului de antropologie evolutionara Max Planck si Institutul National de arheologie din Maroc au descoperit mostre ce au apartinut oamenilor moderni timpurii, precum si unelte de piatra, oase de animal si semne ale folosirii focului pe un sit arheologic din Maroc.
Citeste si: Arheologii au facut in Egipt cea mai mare descoperire din ultimii ani: 20 de sarcofage bine conservate
Potrivit rezultatelor prezentate in 2017, acesti Homo sapiens au trait acum 300.000 de ani, cu 100.000 de ani mai devreme decat cea mai veche mostra a oamenilor moderni de pana acum.
Mai mult, descoperirea demonstreaza ca evolutia umana nu a fost localizata intr-o singura regiune la inceput. “Nu exista Gradina Edenului in Africa pentru ca Gradina Edenului e Africa,” a declarat Jean-Jacques Hublin, co-autorul studiului.
Descoperirea unei noi specii umane, Homo naledi
Una dintre cele mai importante descoperiri ale deceniului a avut loc in 2013, cand arheologii au gasit o specie umana nestiuta pana atunci, Homo naledi.
Citeste si: Studiu revolutionar. Unde si cand a trait cel mai vechi Homo sapiens „non-african” identificat in Europa
15 specimene ale speciei au fost gasite in Africa de Sud de o echipa arheologica formata exclusiv din femei, ce au si publicat pe Twitter mesaje live in momentul in care fosilele au fost excavate pentru a conecta lumea de aria academica in timp real. Indivizii Homo naledi aveau o inaltime de 1.44 m si o greutate de 40-56 kg.
Date mai precise despre migratia oamenilor moderni din Africa
In cadrul unei cercetari din 2018, arheologii au gasit urme ale oamenilor moderni intr-o pestera din Israel, datate acum 175.000-200.000 de ani. Descoperirea e cea mai veche dovada a Homo sapiens in afara Africii, ceea ce inseamna ca oamenii moderni au parasit continentul mai devreme decat s-a crezut pana acum.
Citeste si: O noua specie umana a fost descoperita in Filipine
Descoperirea unui hibrid Neanderthal-Denisovan
Analiza genetica a unui fragment de os din Pestera Denisova din Siberia a scos la iveala existenta unui om cu o mama Neanderthal si un tata Denisovan, ceea ce demonstreaza ca cele doua specii erau capabile sa se reproduca.
Citeste si: Sah, table sau carti? Care a fost, cu adevarat, cel mai vechi joc de masa din lume
Estimare mai buna a momentului in care a disparut Homo neanderthalensis
Oamenii moderni si oamenii de Neanderthal au evoluat din acelasi stramos comun acum aproximativ 800.000 de ani. Potrivit unei cercetari din 2014, Homo neanderthalensis a disparut acum aproximativ 39.000-41.000 de ani; in ultimii 2.600-5.400 de ani, Homo neanderthalensis si Homo sapiens s-au reprodus intre ei si posibil sa fi facut schimb de tehnologie si cultura.
Cel mai vechi desen din lume
Arheologii au gasit cel mai vechi desen din lume in Pestera Blombos din Africa de Sud, in anul 2011. Desenul a fost facut cu ajutorul unei bucati de ocru rosu in jurma cu aproximativ 73.000 de ani, cu 43.000 de ani mai devreme decat alte semne.
- Te-ar putea interesa si:
- Cum trăiau sclavii din Pompei. Noi descoperiri arheologice dau informații despre oamenii din lumea...
- FOTO Descoperire impresionantă în Italia! 24 de statui din bronz din Roma Antică, bine conservate...
- Legătura neștiută dintre extincția animalelor de mari dimensiuni și creierul uman. Cum a evoluat...