Oamenii de stiinta au gasit o planeta pitica, numita “Spiridusul”, ce incheie o singura rotatie in jurul Soarelui in 40.000 de ani. Chiar daca Spiridusul e o enigma in sine, cercetatorii cred ca poate oferi raspunsul la o intrebare ce a obsedat astronomi timp de ani de zile si ce ar putea redefini intregul sistem solar.
Dincolo de corpul ceresc Pluto, oamenii de stiinta cred ca exista o planeta misterioasa, de dimensiuni impresionante, numita Planeta 9 sau Planeta Fantoma. Planeta “fantoma” de la marginea sistemului solar e unul dintre cele mai dezbatute subiecte din lumea academica in ultimii ani.
Daca aceasta planeta s-ar ascunde la marginea sistemului solar, ar avea o masa de 10 ori mai mare decat Terra. Pana acum, existenta ei nu a fost confirmata, insa descoperirea planetei Spiridus si a orbitei ei alungite ofera noi indicii cu privire la locatia Planetei 9, potrivit The Guardian.
Planeta pitica Spiridus se afla dincolo de granita oficiala a sistemului nostru solar, in zona Norului Oort, si cum orbita ei in jurul Soarelui dureaza 40.000 de ani, ea a fost invizibila pana recent. Cercetatorii cred ca o astfel de orbita poate avea loc doar daca planeta pitica e influentata de gravitatia unui corp ceresc de dimensiuni mult mai mari.
Citeste si: La ce limita de temperatura trebuie oprita incalzirea globala pentru a salva planeta
Spiridusul, cu numele oficial 2015 TG387, are un diametru de doar 300 de km si a fost descoperita cu ajutorul telescopului japonez Subaru, localizat in Hawaii. Cercetatorii au descoperit planeta pitica atunci cand cautau faimoasa Planeta 9, insa existenta Spiridusul creste probabilitatea existentei unei planete masive ce ar putea redefini granita sistemului nostru solar.
- Te-ar putea interesa si:
- Un strat de diamante cu grosimea de 15 kilometri s-ar putea afla în subsolul planetei Mercur
- O posibilă planetă oceanică, la „doar” 48 de ani-lumină de Pământ
- Galaxiile devin tot mai haotice pe măsură ce îmbătrânesc