Cercetătorii au reușit o descoperire neașteptată în dezvoltarea inteligenței artificiale, ce permite învățării automate să aibă loc “la viteza luminii”, fără supraveghere, scrie The Independent.
Experții au folosit lumina în locul electricității pentru a realiza computări. Noua abordare îmbunătățește viteza și eficiența rețelelor neurale de învățare - o formă de inteligență artificială creată pentru a reproduce funcțiile realizate de creierul uman, pentru a se învăța singura, fără supraveghere.
Procesoarele actuale folosite pentru învățarea automată sunt limitate în realizarea operațiunilor complexe din cauza energiei necesare procesării datelor. Transmisiunea lentă a datelor electronice între procesor și memorie îngreunează și ea procesul.
Cercetătorii din cadrul Universității George Washington, din SUA, au descoperit că folosirea fotonilor din unitățile de procesare ale rețelelor neurale pot duce la crearea unei inteligente artificiale mai puternice și eficiente. Rezultatele lor au fost publicate în jurnalul Applied Physics.
“Am descoperit că platformele integrate fotonic ce integrează eficient memoria optică pot obține același număr de operații că o unitate de procesare, însă consumă o fracțiune din energie și au o rată de transfer mai mare,” a declarat Mario Miscuglio, unul dintre autorii studiului.
“Atunci când sunt antrenate corespunzător, platformele pot fi folosite drept o interfață cu un randament la viteza luminii,” a continuat el.
- Te-ar putea interesa si:
- Un os de „Hobbit”, provenit de la o specie minusculă de oameni antici, a fost găsit pe o insulă...
- Descoperirea ADN crucială, care ar putea contribui la vindecarea unuia dintre cele mai mortale...
- Descoperirea făcută de un cuplu sub podeaua bucătăriei: „Rămânea acolo mult timp dacă nu începeam...