V-ati intrebat vreodata de ce toata caldura dintr-o camera se duce spre tavan? Iata ce explicatie ne da fizicianul Cristian Presura, autorul cartii "Fizica povestita”. Mai multe detalii puteti afla din "Jurnalul de Stiinte".
Aerul este format din molecule, care zboara cu viteze apropiate de cea a glontului. Cu cat temperatura este mai ridicata, cu atat viteza moleculelor este mai mare. Ati vazut cum un grup de dansatori entuziasti, agitati isi face loc in jur, indepartand pe cei care danseaza mai incet?
La fel se intampla si aici. In zona de aer cald, viteza moleculelor este ridicata. In zona de langa, de aer rece, viteza moleculelor este mai mica. De aceea, in timp, moleculele agitate din zona de aer cald reusesc sa le indeparteze pe cele din zona de aer rece, iar zona de aer cald se extinde.
Zona de aer cald acum extinsa este inconjurata in toate partile de aer rece. Aerul este insa atras de Pamant, de aceea in partea de sus exista mai putine molecule de aer rece decat in partea de jos.
Efectul de indepartare este atunci mai pronuntat in partea superioara, acolo unde moleculele de aer cald reusesc sa-si faca repede loc si astfel aerul cald sa urce.
Pentru mai multe stiri din domeniul stiintei si tehnologiei, urmariti pe Digi World vineri, de la ora 19:00 si pe Digi24, in fiecare sambata, de la 16:30, "Jurnalul de stiinte", prezentat de Teodora Safta. Arhiva emisiunii, aici.
- Te-ar putea interesa si:
- Paradoxul radiaţiei găurilor negre. Cum ar putea fi rezolvat, potrivit unui nou studiu. „Va avea un...
- Emisiunea „Jurnalul de Științe” aniversează 6 ani de inovație, în doze precise
- Sucurile pot duce la căderea părului. Bărbații sunt cei mai afectați de consumul băuturilor cu zahăr