Mai multe companii planuiesc sa lanseze 57.000 de noi sateliti pana la finalul anului 2030, ceea ce ar schimba complet imaginea Terrei din spatiu, scrie Business Insider.
SpaceX, Amazon, OneWeb si alte companii vor sa lanseze zeci de mii de sateliti in urmatorii 10 ani. Cu ajutorul unei animatii realizate de Analytical Graphics, Inc., o firma de analiza a datelor aerospatiale, se poate vedea cum va arata Terra in urmatorul deceniu.
Citeste si: “Nu e okay!” Astronomii sunt furiosi dupa ce satelitii SpaceX le-au distrus imagini importante
Desi probabilitatea ca toti cei 57.000 de sateliti sa fie lansati e mica, fiecare satelit nou creste probabilitatea ciocnirii intre obiectele spatiale si gunoiul spatial. Un inginer aerospatial sustine ca operatorii de satelit trebuie sa colaboreze pentru a evita crearea unei cantitati mai mari de gunoi spatial, ce va ingreuna lansarea si gestionarea navelor.
Din 1957, omenirea a lansat 9.158 de obiecte spatiale, insa acest numar va creste semnificativ in urmatorul deceniu. Majoritatea navelor se gasesc in zona numita orbita joasa a Pamantului, situata la aproximativ 2.000 km altitudine. In acest moment, doar 2.200 de sateliti sunt functionali.
Citeste si: Misiunile Voyager au surprins un “tsunami” de activitate solara. Ce au descoperit cercetatorii
Animatia a fost prezentata in cadrul celei de-a 23-a editii a Conferintei de Transport Spatial Comercial, la doar o zi dupa ce doi sateliti morti - GGSE-4 (lansat de Fortele Aeriene ale SUA in 1967) si IRAS (un telescop spatial lansat de NASA) - aproape s-au ciocnit deasupra Pittsburgh, SUA. Daca s-ar fi ciocnit, coliziunea ar fi fost vizibila de pe Terra si ar fi generat sute de mii de bucati de gunoi spatial.
“Aceste evenimente au loc din ce in ce mai frecvent. Evitarile in ultima secunda nu mai sunt un eveniment ce aproape are loc o singura data pe an,” a declarat Kevin O’Connell, director in cadrul Departamentului de Comert din SUA. “Problema pe care o avem azi e complexa si ingrijoratoare.”
- Te-ar putea interesa si:
- O posibilă planetă oceanică, la „doar” 48 de ani-lumină de Pământ
- Durata zilelor s-ar putea modifica: rotaţia nucleului intern al Pământului începe să încetinească...
- Descoperirea care arată că Marte ar fi fost foarte asemănătoare Terrei