In timpul unei prezentari despre viitorul tehnologiei in medicina, Chirurgul General al Armatei din SUA a discutat posibilitatea implantarii unor cipuri sub pielea soldatilor si chiar a unor operatii chirurgicale realizate de la distanta.
Generalul Nadja West are planuri mari pentru soldatii din armata Statelor Unite. In viitorul nu foarte indepartat e posibil ca soldatii sa aiba cipuri implantate in zona incheieturii. Cipurile le vor putea monitoriza starea de sanatate, de la nivelul de insulina, la dieta si la cate ore dorm pe zi. Generalul a asemanat cipurile cu tehnologia de monitorizare pe care o folosesc astazi civilii in dispozitive precum FitBit.
De la demararea proiectului Razboi Impotriva Terorismului din 2001, peste 50.000 de soldati americani au fost raniti pe campul de lupta si 7.000 si-au pierdut viata, potrivit Daily Mail. Chiar daca rata de supravietuire in luptele moderne este de 94%, nu exista nicio metoda ce poate asigura siguranta totala.
“Putem avea rezultate mai bune daca fiecare soldat e un senzor si putem strange continuu informatii despre ei… am putea trece de la consult ocazional la monitorizare constanta,” a declarat West.
Citeste si: Algoritmul ce-ti anticipeaza urmatoarea miscare. Se spune ca poate da nastere temutului Big Brother
O parte semnificativa din mortile de pe campul de lupta au fost cauzate de hemoragii. Primele 60 de minute dupa vatamarea initiala sunt numita “ora de aur” de catre medici, pentru ca daca intervin in acea perioada scurta, sansele de supravietuire ale pacientului sunt mult mai mari. Insa Generalul West nu e sigura ca razboaiele viitorului vor permite interventii rapide din partea medicilor, asa ca soldatii trebuie sa fie pregatiti pentru orice scenariu.
Daca cipurile vor fi implantate in soldati, atunci doctorii vor putea afla imediat ce portiune a corpului are nevoie de interventie imediata. Generalul West vrea sa introduca si camere de operatie specializate pe campul de lupta, unde operatia este realizata de un robot controlat de un doctor aflat la distanta.
Citeste si: S-a inventat dispozitivul care citeste gandurile. Cum functioneaza
Ea a numit fenomenul pe care l-a descris “digitalizarea medicala: sinergia datelor mari, a monitoarelor periferice, analytics, computerizare cognitiva si inteligenta artificiala, precum si realitate virtuala si tehnici de calcul quantum.”
Operatiile la distanta nu sunt atat de neobisnuite. In acest moment, exista mai multe spitale din SUA in care se foloseste tehnologia da Vinci, unde un brat robotic e controlat de un doctor aflat in alta camera. Cat despre cipurile implantate, monitorizarea starii de sanatate e deja posibila cu dispozitive la care are acces si publicul larg. Ramane de vazut daca soldatii americani vor fi transformati in senzorii la care spera Generalul West si daca acest proces va fi unul de succes, capabil sa protejeze zeci de mii de vieti.
- Te-ar putea interesa si:
- Trei companii gigant colaboreaza pentru lansarea unui nou tip de material ce poate fi activat prin...
- Are doar 13 ani, dar deja a inventat o metoda mai sigura de tratare a cancerului. Cum functioneaza...
- O bluza cu senzori poate ajuta oamenii cu dificultati de auz sa simta muzica