Îmbătrânirea e inevitabilă, însă cercetători din cadrul Universității din San Diego susțin că sunt cu un pas mai aproape de amânarea procesului, scrie CNN.
Experții au studiat procesul de îmbătrânire în celule de drojdie (ce pot fi manipulate ușor) pentru a înțelege dacă celulele diferite îmbătrânesc în același ritm și din aceleași motive.
Potrivit rezultatelor, publicate în jurnalul Science, chiar și celulele ce aveau același material genetic și trăiau în același mediu au îmbătrânit în "moduri extraordinar de distincte".
Jumătate din celulele de drojdie au îmbătrânit din cauza degradării treptate a nucleolului (ce se găsește în nucleul celulei). Cealaltă jumătate, în schimb, a îmbătrânit din cauza unei disfuncții în mitocondrie, ce produce energia celulei.
Experții au concluzionat că celulele pot urma unul din două trasee diferite - nucleară sau mitocondrială - de la începutul vieții. Pornind de la aceste rezultate, cercetătorii au reușit să creeze "un nou traseu de îmbătrânire", ce are o durată de viață mult mai mare.
Experții susțin că acest experiment ar putea duce, la un moment dat, în amânarea îmbătrânirii în cazul oamenilor. Sunt necesare numeroase alte este pentru a determina dacă acest proces poate fi folosit și în cazul altor tipuri de celule.
- Te-ar putea interesa si:
- Două vârste la care corpul uman se schimbă radical și în cazul bărbaților, și al femeilor...
- Un os de „Hobbit”, provenit de la o specie minusculă de oameni antici, a fost găsit pe o insulă...
- Descoperirea ADN crucială, care ar putea contribui la vindecarea unuia dintre cele mai mortale...