Europa ar putea avea elemente esentiale vietii. Este concluzia oamenilor de stiinta americani, care au descoperit sare pe suprafata satelitului natural al planetei Jupiter. Mai multe detalii puteti afla din "Jurnalul de Stiinte".
Cu totii am auzit de clorura de sodiu, denumirea chimica pentru sarea de bucatarie. Exista din abundenta pe Pamant, dar oamenii de stiinta nu s-au asteptat sa o gaseasca si pe una dintre lunile lui Jupiter.
Este ascunsa sub stratul de gheata de la suprafata si in imagini apare ca o pata galbena. Descoperirea a fost realizata cu ajutorul aparatelor Voyager si Galileo, care au trecut prin preajma Europei. Unul dintre ele a identificat, cu ajutorul unui spectrometru, si sulfat de magneziu, adica sare amara.
Toate acestea intaresc teoria ca sub stratul de gheata de afla un ocean asemanator celor de pe Terra. Sarea este vitala pentru organism, de aceea specialistii cred ca acolo ar fi putut exista forme de viata la un moment dat. Si sunt cu atat mai entuziasti sa trimita pe suprafata lunii instrumente de cercetare.
Pentru mai multe stiri din domeniul stiintei si tehnologiei, urmariti pe Digi World vineri, de la ora 19:00 si pe Digi24, in fiecare sambata, de la 15:30, "Jurnalul de stiinte", prezentat de Teodora Safta. Arhiva emisiunii, aici.
Sursa foto: iStock/Getty Images
- Te-ar putea interesa si:
- O posibilă planetă oceanică, la „doar” 48 de ani-lumină de Pământ
- Galaxiile devin tot mai haotice pe măsură ce îmbătrânesc
- Astronomii au descoperit o cometă de aproximativ 10 ori mai mare decât cometele obişnuite