O stare lichidă propusă în primul deceniu al secolului trecut a fost realizată în sfârșit, după peste 100 de ani. Cu ajutorul unui compus de cristal lichid, cercetătorii au descoperit noua stare “nematica feroelectrică”, ce ar putea duce la dezvoltarea unei întregi noi clase de materiale, scrie Science Alert.
Există mai multe stări de cristal lichid, însă una dintre cele mai comune e cea nematică, folosită în tehnologia de display.
Stările sunt definite în funcție de cum acționează moleculele în material. Compusul de cristal lichid e creat din molecule organice alungit ce au capete încărcate pozitiv și negativ.
În starea nematica, aceste molecule sunt împărțite în jumătate (o jumătate îndreptate într-o direcție, cealaltă jumătate în cealaltă direcție), în mod întâmplător.
În 1912 și 1916, fizicienii Peter Debye și Max Born au publicat două studii în care au sugerat că o stare de cristal lichid poate fi creată în așa fel încât moleculele sunt ordonate polar. Studii din deceniul precedent au descoperit o moleculă organică ce poate fi folosită și pentru cristalul lichid, compusul RM734.
Acum, fizicieni din cadrul Universității din Colorado au studiat RM734 și l-au indus în starea nematica printr-un câmp electric. În cadrul acestui experiment, marginile celulei ce conținea cristalul lichid RM734.
Teste ulterioare au demonstrat că această stare a RM734 răspundea de 100-1000 de ori mai bine la câmpuri electrice externe decât alte cristale lichide nematice, ceea ce sugerează că aceste molecule demonstrează ordine polară.
Cercetătorii încă nu știu cum sau de ce RM734 are această stare “nematica feroelectrica”, însă descoperirea poate ajută la dezvoltarea domeniului tehnologic.
- Te-ar putea interesa si:
- Paradoxul radiaţiei găurilor negre. Cum ar putea fi rezolvat, potrivit unui nou studiu. „Va avea un...
- Un os de „Hobbit”, provenit de la o specie minusculă de oameni antici, a fost găsit pe o insulă...
- Descoperirea ADN crucială, care ar putea contribui la vindecarea unuia dintre cele mai mortale...