Orice mic fragment de sticla, aruncat la gunoi, poate ajunge in produse cosmetice sau in anvelope. Si este un lucru bun, spun oamenii de stiinta australieni, care au dezvoltat o tehnologie capabila sa recicleze pana la ultima bucatica. Mai multe detalii puteti afla din "Jurnalul de Stiinte".
Sticla este cel mai rezistent deseu pe care-l producem. Unele studii spun ca se descompune in aproximativ un milion de ani. Insa, anual, la gunoi ajung zeci de milioane de tone, care nu mai pot fi folosite deloc in industrie.
Se recicleaza doar piesele mari, care se pot sorta usor dupa culoare. Inginerii unei universitati australiene vin cu o tehnologie noua prin care reusesc sa extraga tot dioxidul de siliciu, prezent in aproximativ 75 la suta din componenta sticlei, chiar si din cele mai marunte bucati.
Substanta este apoi transformata in silicat lichid, care poate fi utilizat la fabricarea de anvelope, detergenti, paste de dinti si chiar in producerea fertilizatorilor pentru recolte. De asemenea, se poate transforma si in silica gel.
Pentru obtinerea unui kilogram de astfel de granule este nevoie de aproximativ 1,3 kilograme de sticla. Ceea ce inseamna ca se pierde foarte putin material. Spre deosebire de metodele traditionale, aceasta tehnica are nevoie si de mai putina energie. Din acest motiv, costurile de fabricare s-ar reduce la jumatate.
Pentru mai multe stiri din domeniul stiintei si tehnologiei, urmariti pe Digi World vineri, de la ora 19:00 si pe Digi24, in fiecare sambata, de la 16:30, "Jurnalul de stiinte", prezentat de Teodora Safta. Arhiva emisiunii, aici.
- Te-ar putea interesa si:
- Emisiunea „Jurnalul de Științe” aniversează 6 ani de inovație, în doze precise
- Sucurile pot duce la căderea părului. Bărbații sunt cei mai afectați de consumul băuturilor cu zahăr
- Ce se întâmplă cu persoanele care nu beau suficientă apă. La ce riscuri se supun