planeta pamant africa madagascar 2

Cercetatorii au descoperit originea zgomotelor misterioase ce s-au auzit in intreaga lume

planeta pamant africa madagascar 2

In anul 2018, cercetatorii au detectat zgomote misterioase ce s-au auzit in intreaga lume. Acestea au fost cauzate de semnale seismice si unele dintre ele, observate in luna noiembrie, aveau o durata de pana la 20 de minute. Acum, expertii au aflat originea acestor semnale, scrie CNN.

Semnalele si sunetele au atras “curiozitatea comunitatii stiintifice” potrivit unui nou studiu ce a explicat ce s-a intamplat in 2018 - formarea unui nou vulcan subacvatic.

Citeste si: Stiai? Motivul pentru care fluviul Nil curge spre nord

Numarul neobisnuit de cutremure a venit din apropierea insulei Mayotte, din Oceanul Indian, ce face parte din arhipelagul Comoros, ce se intinde intre Africa si Madagascar.

Cercetatorii au depistat 7.000 de cutremure tectonice. Astfel de cutremure au loc atunci cand placile tectonice raman blocate. Presiunea ce le permite sa se miste cauzeaza cutremure. Cutremurul cu cea mai mare magnitudine, de 5.9, a fost inregistrat in luna mai a anului 2018.

Citeste si: 300 de milioane de oameni si-ar putea pierde casele din cauza cresterii nivelului marii. Ce tari vor fi afectate

In total, au fost observate 407 semnale seismice de 20-30 de minute. Suprafata insulei a scazut in inaltime cu aproximativ 18 cm, ceea ce indica o prezenta seismica, insa cetatenii insulei nu au simtit miscarea.

“Pentru ca fundul marii e la 3 km distanta de suprafata marii, aproape nimeni nu a observat eruptia enorma,” a declarat Torsten Dahm, coautorul studiului si profesor de geofizica si seismologie in cadrul Universitatii din Potsdam, Germania.

Citeste si: Resursa imensa de energie sau bomba cu ceas: ce au descoperit cercetatorii in Marea Chinei de Est

“Insa exista cateva posibile pericole pentru insula Mayotte azi, pentru ca crusta Pamantului deasupra rezervorului adanc ar putea continua sa se prabuseasca, ceea ce ar duce la cutremure si mai puternice,” a continuat el.

Noi metode seismologice dezvoltate de cercetatori le-au permis sa reconstruiasca fenomenul si sa inteleaga exact cum si unde au fost produse sunetele neobisnuite. Studiul a fost publicat in jurnalul Nature Geoscience.

Te-ar putea interesa si:
NASA reduce la 1,5% riscul ca asteroidul YR4 să lovească Pământul, după ce anterior a raportat cea...
„Este aproape science fiction": Oamenii de ştiinţă spun că forma nucleului interior al Pământului...
Ce s-ar întâmpla dacă asteroidul Bennu ar lovi Pământul în 2182? Oamenii de ştiinţă estimează...

Partenerii noștri

Modern,Sunbed,In,Beauty,Salon

O femeie a fost dependentă de solar ani la rând. Cum a ajuns să arăte pielea ei este devastator: „Dacă aș fi știut...

O femeie care s-a ales cu pielea „prăjită” după expunerea îndelungată la solar a vorbit despre...