Astronomii au descoperit o structura vasta in galaxia noastra, ce include mai multe “crese” interconectate in care se nasc stelele, scrie BBC.
Structura a fost descrisa drept un filament lung si ingust de gaze, cu o lungime impresionanta de 9.000 de ani-lumina si o latime de 400 ani-lumina. Se afla la aproximativ 500 de ani-lumina de Soare, o distanta considerata apropiata in astronomie.
Citeste si: Ce s-ar putea intampla cu Sistemul Solar si Pamantul in momentul in care Soarele va “muri”
Descoperirea, descrisa in jurnalul Nature, a fost realizata in cadrul unui proiect menit sa creeze o noua harta a Caii Lactee. O echipa internationala a analizat date obtinute cu ajutorul telescopului spatial Gaia, lansat in 2013.
Structura a primit denumirea de Valul Radcliffe, in onoarea Institutului Radcliffe de Studii Avansate din Cambridge Massachusetts, ce face parte din Universitatea Harvard.
Citeste si: De ce cred astrofizicienii ca exista o gaura neagra in Sistemul Solar
“Ceea ce am observat e cea mai mare structura coerenta de gaze pe care am descoperit-o in galaxie, organizata nu intr-un inel, ci intr-un filament masiv care unduleaza,” a declarat co-autoarea studiului, Joao Alves, din cadrul Universitatii din Viena si Universitatii Harvard.
Structura se afla in bratul in spirala (extensii lungi si subtiri ale galaxiilor in spirala) cel mai apropiat de Sistemul Solar.
Citeste si: Geamanul pierdut al Soarelui a fost descoperit! La ce distanta se afla de sistemul nostru solar
In trecut, se credea ca multe dintre regiunile in care se formeaza stele in Valul Radcliffe faceau parte dintr-o structura numita Centura lui Gould, ce are o latime de aproximativ 3.000 ani-lumina.
“Am fost socati cand am realizat cat de lung si drept e Valul Radcliffe atunci cand te uiti la el de sus in 3D,” a declarat co-autoarea Alyssa Goodman, din cadrul Harvard. “Existenta acestui val ne forteaza sa regandim intelegerea noastra despre structura 3D a Caii Lactee.”
Citeste si: O noua planeta potential locuibila a fost descoperita la 100 de ani lumina de Sistemul nostru solar
Rezultatele studiului “creselor de stele” din galaxie vor fi prezentate si in cadrul celei de-a 235-a intalniri a Societatii Americane de Astronomie ce va avea loc in Honolulu, Hawaii.
- Te-ar putea interesa si:
- Cea mai detaliată hartă în infraroșu a Căii Lactee. 1,5 miliarde de obiecte cosmice, descoperite în...
- Oamenii de ştiinţă au surprins momentul în care o gaură neagră supermasivă latentă s-a trezit la...
- Telescopul spaţial James Webb a detectat cea mai îndepărtată galaxie din Univers. Strălucirea sa...