Un asteroid imens ar putea fi reclasificat drept planeta pitica - posibil cea mai mai mica din sistemul nostru solar - dupa ce un studiu recent i-a dezvaluit forma, scrie CNN.
Posibila planeta pitica, ce poarta numele de Hygiea, se afla in centura de asteroizi intre Marte si Jupiter si nu a fost studiata in amanunt pana acum. Potrivit astronomilor ce au descoperit forma corpului ceresc, considerat pana acum asteroid, acesta trebuie sa fie reclasificat drept planeta pitica.
Citeste si: Planeta cu cele mai multe Luni din sistemul solar. Cercetatorii au descoperit inca 20 de sateliti naturali
Nu exista foarte multe planete pitice in sistemul solar - Pluto (desi unii experti inca o considera cea de-a noua planeta), Ceres (in centura de asteroizi), Makemake, Haumea si Eris.
Hygiea e al patrulea cel mai mare obiect din centura de asteroizi, dupa Ceres, Vesta si Pallas (ultimele doua fiind asteroizi imensi). Cu ajutorul imaginilor si datelor surprinse de Observatorul european de sud SPHERE, cercetatorii au descoperit ca Hygiea are o forma sferica. Studiul a fost publicat in jurnalul Nature Astronomy.
Citeste si: Cat de rapida e viteza luminii de fapt, potrivit cercetatorilor NASA
Daca va fi clasificata drept planeta pitica, va fi cel mai mic obiect de acest fel din sistemul solar. Pentru a obtine acest statut, un corp ceresc trebuie sa orbiteze in jurul Soarelui, sa nu fie o luna si sa fi fost creat de propria gravitatie.
Citeste si: Un al doilea obiect interstelar a ajuns in sistemul nostru solar. Ce cred cercetatorii
“Datorita capacitatii unice a instrumentului SPHERE, unul dintre cele mai puternice sisteme imagistice din lume, am putut decide forma Hygiea, ce e aproape sferica, se pare,” a declarat conducatorul studiului, Pierre Vernazza, din cadrul Laboratoire d'Astrophysique de Marseille, din Franta.
Cat de mare e posibila planeta pitica din sistemul solar
Potrivit datelor, Hygiea are un diametru de 429.6 km (Ceres are diametrul de 949.5 km si Pluto de 2 399.5 km). Atunci cand au inceput sa studieze corpul ceresc, expertii se asteptau ca acesta sa faca parte dintr-o familie mare de asteroizi - in jur de 7.000 - ce provin din acelasi obiect stelar ce a fost in trecut mult mai mare, insa Hygiea nu prezinta niciun semn ca s-ar fi format astfel.
Citeste si: Cercetatorii au gasit o planeta bizara, “precum niciuna pe care am descoperit-o pana acum”
Cu ajutorul datelor, cercetatorii au simulat teoria potrivit careia Hygiea si ceilalti asteroizi au rezultat in urma unei coliziuni ce a avut loc in urma cu 2 miliarde de ani. Hygiea s-ar fi format prin prinderea si imbinarea celorlalte bucati ce au aparut in urma impactului. Ramane de vazut daca acest corp ceresc va fi clasificat drept planeta pitica, desi, momentan, cercetatorii cred ca indeplineste majoritatea criteriilor pentru acest statut.
- Te-ar putea interesa si:
- Un strat de diamante cu grosimea de 15 kilometri s-ar putea afla în subsolul planetei Mercur
- O posibilă planetă oceanică, la „doar” 48 de ani-lumină de Pământ
- Galaxiile devin tot mai haotice pe măsură ce îmbătrânesc