Cercetatorii au descoperit ca anumite elemente pot prezenta atat proprietati lichide, cat si solide. Noua stare de agregare apare doar in conditii extreme, scrie National Geographic.
O echipa de fizicieni din cadrul Universitatii din Edinburgh, Scotia, a folosit inteligenta artificiala pentru a simula ce s-ar intampla daca potasiul ar fi expus la valori mari de presiune (de 200.000 - 400.000 de ori mai mare decat presiunea atmosferica) si caldura (400 - 800 grade Kelvin), scrie CNN.
In timp ce atomii de potasiu, asemenea multor metale, reactioneaza intr-un mod ordonat in circumstante normale, cercetatorii au observat ca se aliniaza in structuri complexe sub conditii extreme: un nucleu de atomi se aliniaza intr-un cilindru, cu atomi asezati in forma de X si 4 lanturi lungi ce se pozitioneaza alaturi.
In conditii extreme, atomii de potasiu se aliniaza in doua structuri
Cele doua structuri distincte se numesc “structuri gazda-oaspete”, potrivit coautorului studiului, Andreas Hermann. Substanta ce rezulta in urma acestui proces reprezinta, la nivel atomic, “doua structuri in forma de zabrele, interconectate - un lucru foarte neobisnuit,” a declarat el, scrie CNN.
Citeste si: Un nou material poate face ecranele rezistente la apa
Studiul a fost publicat in jurnalul PNAS si detaliaza cum, in aceste conditii, atomii de potasiu intra intr-un stadiu in care una dintre zabrele (“oaspetele”) devine lichida, pe cand cea “gazda” ramane solida. “Atunci cand sunt incalziti, atomii oaspete se pot “topi”, in timp ce atomii gazda raman cristalini,” detaliaza studiul.
“Zabreaua 'gazda' e mult mai puternic legata, asa ca ramane solida - e nevoie de mai multa energie pentru a o topi,” a continuat Hermann. “‘Oaspetele’ nu e atat de strans legat, asa ca se lichefiaza.”
Citeste si: Felul in care masuram timpul ar putea fi alterat pentru totdeauna. Ce au descoperit cercetatorii
Cele doua structuri - 80% gazda, 20% oaspete - sunt identice la nivel atomic, insa difera in aliniament.
“Nu poti face diferenta intre atomi, atunci cand se formeaza nu ai cum sa stii care se va duce unde,” a declarat Hermann. “Daca ai putea sa tii pe loc procesul, partea lichida s-ar scurge, dar pentru ca vorbim de aceiasi atomi, partea solida se va lichefia partial pentru a inlocui lichidul si partea lichida se va reconstitui.”
Substanta ce rezulta din acest proces, daca ar putea fi observata de oameni, ar semana cu o caramida solida de potasiu ce se scurge si se reface intr-o forma solida simultan. Hermann descrie substanta drept “un material de burete ce poate absorbi lichidul - buretele e solid, dar in acest caz, vorbim de acelasi material. Un burete care se absoarbe singur, dupa care se scurge din nou si se reformeaza."
Citeste si: O metoda inedita poate transforma lumina soarelui in combustibil. Cum e posibil
Inteligenta artificiala a fost folosita pentru a crea modelele necesare pentru extrapolarea procesului ce are loc la nivelul atomic. Hermann sustine ca modelul poate ajuta la intelegerea altor stari de agregare si a modului in care alte elemente reactioneaza in conditii extreme similare.
- Te-ar putea interesa si:
- Paradoxul radiaţiei găurilor negre. Cum ar putea fi rezolvat, potrivit unui nou studiu. „Va avea un...
- Un os de „Hobbit”, provenit de la o specie minusculă de oameni antici, a fost găsit pe o insulă...
- Descoperirea ADN crucială, care ar putea contribui la vindecarea unuia dintre cele mai mortale...