Cercetatorii au reusit sa creeze plante bioluminescente ce lucesc in intuneric. Expertii spera ca aceasta reusita sa revolutioneze modul in care stiinta intelege plantele, scrie The Guardian.
“Pe viitor, aceasta tehnologie poate fi folosita pentru a vizualiza activitatea mai multor hormoni din interiorul plantelor de-a lungul vietii unei plante, in tesuturi diferite, intr-un mod care nu e deloc invaziv,” a declarat dr. Karen Sarkisyan, CEO-ul Planta, organizatia ce a condus studiul, si cercetator in cadrul Imperial College London.
Citeste si: Plantele simt durere si “tipa” cand sunt taiate sau udate insuficient, sustin cercetatorii
“Poate fi folosita si pentru a monitoriza raspunsul plantelor la diferiti factori de stres si schimbari in mediu, precum seceta sau ranirea din cauza erbivorelor,” a continuat el.
“Speram sa aducem [tehnologia] pe piata in cativa ani, dupa ce plantele vor fi putin mai luminoase, dupa ce vom crea plante ornamentale cu aceasta noua tehnologie si, desigur, dupa ce trec de toate testele de siguranta.”
Cum lucesc plantele in intuneric
Numeroase organisme, de la microbi la ciuperci si insecte pot luci in intuneric, un fenomen numit bioluminescenta. Acest proces are loc cand enzima interactioneaza cu chimicale numite luciferine in interiorul organismelor, ceea ce rezulta in emitere de energie sub forma luminii. Bioluminescenta nu apare natural in cazul plantelor.
Citeste si: Stiai? Care e procesul fascinant ce permite unui copac “aproape nemuritor” sa traiasca peste 1.000 de ani
In trecut au mai existat studii in care expertii au incercat sa creeze plante ce lucesc in intuneric. De aceasta data, cercetatorii s-au axat pe intelegerea modului in care ciupercile emit lumina.
Our paper about glowing plants is out in Nature Biotechnology today — but first, watch this:
— Karen Sarkisyan (@krnsrksn) April 27, 2020
1/5 pic.twitter.com/2ErhzpNYO1
Potrivit studiului publicat in jurnalul Nature Biotechnology, expertii au descoperit ca acea bioluminescenta implica o luciferina produsa de un compus chimic prezent in mod natural in cazul plantelor - acid cafeic.
Sarkysyan si colegii sai au inserat 4 gene dintr-o ciuperca bioluminescenta numita Neonothopanus nambi in ADN plantelor de tutun. Potrivit lui Saekysyan, plantele “lucesc si in intuneric si la lumina.”
- Te-ar putea interesa si:
- Ce s-ar întâmpla cu planeta dacă oamenii ar dispărea. Cum ar arăta Pământul
- Cărămizi transformate în baterii cu ajutorul nanotehnologiei. Cum e posibil
- Apple Glass - ochelarii care înlocuiesc ecranul. Cum ar putea proiecta display-ul unui smartphone...