Un creier in miniatura a fost creat intr-un laborator din Marea Britanie. In acest moment este foarte mic, dar daca oamenii de stiinta vor reusi sa-l aduca la dimensiunea unui creier de bebelus, cred ca ii va putea ajuta sa testeze tratamente pentru boli precum epilepsie sau schizofrenie. Mai multe detalii puteti afla din "Jurnalul de Stiinte".
Nu este prima incercare de acest fel, insa noul organoid este de departe cel mai avansat. Are marimea unui bob de mazare si a fost realizat din aproximativ doua milioane de neuroni obtinuti din celule stem. Practic, seamana cu creierul unui fetus de aproximativ 13 saptamani.
Nu este suficient de complex incat sa poata avea ganduri, sentimente sau chiar constiinta, dar asta nu inseamna ca este complet inert. Atunci cand cercetatorii l-au pus alaturi de o bucata de tesut muscular si una de maduva prelevate de la soareci, s-a conectat imediat la acestea.
Muschii au inceput sa aiba spasme, semn ca primesc semnale electrice de la creier. Organul a reusit sa supravietuiasca in eprubete chiar si la un an dupa ce oamenii de stiinta l-au taiat in mai multe fragmente.
Pentru mai multe stiri din domeniul stiintei si tehnologiei, urmariti pe Digi World vineri, de la ora 19:00 si pe Digi24, in fiecare sambata, de la 16:30, "Jurnalul de stiinte", prezentat de Teodora Safta. Arhiva emisiunii, aici.
- Te-ar putea interesa si:
- Efectele negative ale carantinei din timpul pandemiei de Covid asupra creierului adolescenţilor...
- Efectele caniculei asupra creierului: "Este ca și cum l-am expune la un cuptor". Medicul Vlad...
- Oamenii de ştiinţă avertizează asupra riscurilor asociate cu „neurotehnologiile”. Posibilele...