Cercetatori specializati pe neurostiinte au reusit sa stabileasca o conexiune intre creierele a trei persoane. Dupa ce au fost conectati, indivizii au facut schimb de ganduri si chiar au lucrat impreuna pentru a rezolva o problema logica.
Oamenii de stiinta au folosit o combinatie de electroencefalograme si stimulare transcraniala magnetica pentru a conecta cate 3 persoane la noul sistem, ce poarta numele de BrainNet.
“Prezentam BrainNet care, din cate stim noi, e prima interfata non-invaziva, ce conecteaza creierele mai multor persoane pentru a rezolva probleme in mod colaborativ,” au declarat cercetatorii ce au creat BrainNet, potrivit Science Alert. “Interfata permite colaborarea intre 3 subiecti umani ce pot rezolva o sarcina folosind comunicare creier la creier.”
In timpul experimentului, subiectii conectati au fost rugati sa joace impreuna o runda de Tetris. Doi dintre ei erau “transmitatori” si trebuiau sa decida daca urmatoarea piesa din joc trebuie rotita. Aceste decizii erau transmise prin BrainNet catre al treilea subiect, “receptorul”, singurul ce putea misca piesele.
Citeste si: Un nou sistem Google poate prezice cand mor oamenii. Are o acuratete de 95%
Testul initial, ce a inclus cate 5 echipe a cate 3 persoane, a avut o rata de succes de 81.25%, un procentaj extrem de promitator. Mai mult, “receptorul” putea decide care dintre cei doi “transmitatori” e mai de incredere si se putea baza doar pe gandurile lui, totul prin intermediul retelei BrainNet.
In acest moment, sistemul poate transmite doar cate un bit de informatie pe rand, insa testul initial demonstreaza ca o interfata mult mai complexa, ce conecteaza zeci sau chiar sute de persoane, e posibila.
- Te-ar putea interesa si:
- Efectele negative ale carantinei din timpul pandemiei de Covid asupra creierului adolescenţilor...
- Efectele caniculei asupra creierului: "Este ca și cum l-am expune la un cuptor". Medicul Vlad...
- Oamenii de ştiinţă avertizează asupra riscurilor asociate cu „neurotehnologiile”. Posibilele...