Potrivit unei echipe de cercetatori, in urma cu 3.5 milioane de ani a avut loc un eveniment cataclismic in centrul galaxiei noastre, Calea Lactee, scrie BBC News.
Seyfert (izbucnirea de energie cataclismica) a inceput in apropierea gaurii negre super-masive din centrul galaxiei, potrivit studiului ce va fi publicat in Jurnalul Astrofizic. Impactul a fost resimtit si la 200.000 de ani-lumina.
Citeste si: Cat de rapida e viteza luminii de fapt, potrivit cercetatorilor NASA
Descoperirea istoriei dinamice a centrului Caii Lactee poate duce la o reinterpretare completa a evolutiei sale. “Aceste rezultate schimba drastic modul in care intelegem Calea Lactee,” a declarat coautoarea studiului, Magda Guglielmo, din cadrul Universitatii din Sydney, Australia. “Intotdeauna am crezut ca galaxia noastra nu a fost activa, cu un centru nu foarte aprins.”
Izbucnirea a creat doua “conuri de ionizare” imense ce au trecut prin Calea Lactee si si-au lasat amprenta asupra Ariei Magellan, aflata la 200.000 de ani-lumina de Calea Lactee.
Citeste si: Galaxia vecina este extrem de violenta si va distruge Calea Lactee
Echipa formata din cercetatori din SUA si Australia sustine ca explozia a fost prea mare pentru a putea fi formata de orice altceva in afara de activitatea nucleara asociata cu gaura neagra de la centrul Caii Lactee, cunoscuta drept Sagittarius A* sau Sgr A*, ce are o masa de 4 ori mai mare decat cea a Soarelui.
- Te-ar putea interesa si:
- Cea mai detaliată hartă în infraroșu a Căii Lactee. 1,5 miliarde de obiecte cosmice, descoperite în...
- Oamenii de ştiinţă au surprins momentul în care o gaură neagră supermasivă latentă s-a trezit la...
- Telescopul spaţial James Webb a detectat cea mai îndepărtată galaxie din Univers. Strălucirea sa...