SpaceX si NASA vor face istorie astazi, 27 mai. Dupa 10 ani de la retragerea flotilei de navete spatiale americane, azi se vor relua lansarile de astronauti de pe teritoriu american, cu tehnologie americana, scrie Space.com.
Edit: Lansarea a fost amanata din cauza conditiilor meteo nefavorabile si va fi reluata sambata, 30 mai.
Potrivit unui raport realizat in 2019, atunci cand NASA era in discutii cu SpaceX si Boeing pentru lansarea navelor din SUA, organizatia ar fi platit in jur de 90 de milioane de dolari pentru locul fiecarui astronaut la bordul navei CST-100 Starliner Boeing.
Citeste si: Regulile pe care trebuie sa le urmeze oamenii in spatiu. Ce clauze a inclus NASA in “Acordul Artemis”
In comparatie, un loc la bordul capsulei Crew Dragon SpaceX, pentru o misiune la bordul Statiei Spatiale Internationale, ar costa in jur de 55 de milioane de dolari, potrivit raportului.
In ultimii 10 ani, NASA a apelat la naveta Soyuz, din Rusia, pentru a trimite oameni in spatiu - fiecare loc a costat in jur de 86 de milioane de dolari.
Citeste si: NASA nu a gasit un “univers paralel in care timpul se scurge invers”. De unde a pornit stirea falsa
Dupa ce flotila americana a fost retrasa in 2011, NASA a inceput deja sa caute un inlocuitor pentru decolarile din Rusia. In septembrie 2014, Boeing si SpaceX au primit contracte pentru a crea tehnologia necesara transportarii astronautilor in spatiu - Boeing a primit 4.3 miliarde si SpaceX 2.5 miliarde, fiecare pentru 6 misiuni catre Statia Spatiala Internationala, cu 4 astronauti la bord.
“Lucrul ce a tinut pe loc dezvoltarea spatiala in primii 50 de ani a fost transportul spatial,” a declarat Lori Garver, administratora NASA in timpul presedintia lui Obama, scrie The Verge. “Pur si simplu nu puteam scadea costurile.”
Citeste si: Cum ar arata reactia extraordinara a combustibilului daca rachetele spatiale ar fi transparente: VIDEO
Acum ca exista atat de multe companii ce pot oferi transport spatial la bordul Statiei Spatiale Internationale - si, potential, in alte parti ale Sistemului Solar - costurile vor cobori treptat si NASA se va putea concentra pe dezvoltarea tehnologiilor ce ne vor permite sa studiem lumile dincolo de planeta noastra.
- Te-ar putea interesa si:
- Primul satelit din lemn, LignoSat, lansat în spaţiu. Ce urmăresc cercetătorii
- Vizita senatorului Bill Nelson, administrator NASA, în România: Un eveniment de importanță globală
- NASA: Soarele a atins „perioada de maximum solar”