Semnalele misterioase puternice din spatiu (emisii radio rapide) sunt greu de depistat - nu pot fi prezise, dureaza doar cateva milisecunde si sunt extrem de greu de urmarit. Acum, expertii s-au apropiat de sursa lor, scrie Science Alert.
In urma cu mai putin de un an, pentru prima data, astronomii au anuntat ca au gasit sursa unora dintre semnale, o galaxie indepartata. De atunci, au mai gasit alte 3.
Citeste si: NASA nu a gasit un “univers paralel in care timpul se scurge invers”. De unde a pornit stirea falsa
Acum, expertii cred ca au gasit o tehnica ce ii poate ajuta sa determine ce sunt aceste semnale radio, de fapt, prin aflarea locului de provenienta.
“Asa cum in timpul conferintelor video cu colegii vezi interiorul caselor lor si afli informatii despre viata lor, sa ne uitam la galaxiile ce gazduiesc aceste emisii radio rapide ne ajuta sa descoperim originea lor,” a declarat astrofizicianul Shivani Bhandari, din cadrul CSIRO, Australia.
Citeste si: NASA planuieste sa construiasca un radiotelescop imens pe fata intunecata a Lunii
Emisiile radio rapide - unde radio ce dureaza foarte putin, dar au puterea a sute de milioane de Sori - au fost descoperite in 2007. De atunci, cercetatorii au tot incercat sa afle ce le cauzeaza.
Printre posibilele explicatii pentru ce cauzeaza aceste emisii radio rapide se numara:
- Stele neutronice
Gauri negre
Pulsari cu stele companion
Pulsari ce explodeaza
Un tip de stea numita blitzar
O posibila conexiune cu izbucniri de raze gamma
Magnetari ce emit semnale luminoase
Cu ajutorul unui detector special din Australia, Bhandari si echipa ei au localizat 4 emisii radio rapide singulare - FRB 180924, FRB 181112, FRB 190102 si FRB 190608 - cu o precizie mult mai mare decat pana acum.
Citeste si: Semnale radio misterioase din spatiul cosmic ajung pe Pamant la fiecare 16 zile. Ce le-ar putea emite
Toate cele 4 semnale proveneau din galaxii aflate la miliarde de ani-lumina distanta de Terra, similare cu Calea Lactee.
Aflarea locului din care provin aceste semnale radio misterioase e o componenta importanta in descoperirea sursei lor exacte, pentru a determina exact in ce conditii se formeaza. Studiul a fost publicat in jurnalul The Astrophysical Journal Letters.
- Te-ar putea interesa si:
- Topul radiourilor din România: Succes pe toată linia pentru Digi FM, PRO FM, Dance FM și Digi24 FM!
- Oamenii de ştiinţă au surprins momentul în care o gaură neagră supermasivă latentă s-a trezit la...
- Telescopul spaţial James Webb a detectat cea mai îndepărtată galaxie din Univers. Strălucirea sa...