Al doilea deceniu al mileniului a adus numeroase descoperiri ce ar putea schimba viitorul omenirii si revolutiona modul in care ne raportam nu doar la Terra, ci la intregul Sistem Solar, scrie National Geographic.
5 descoperiri importante din perioada 2010-2019
In ultimii 10 ani, descoperirile stiintifice au beneficiat si de pe urma eforturilor globale, ce au permis unor echipe mai mari de cercetatori sa participe la cercetari.
Descoperirea primelor unde gravitationale
In 1916, Albert Einstein sustinea ca in momentul in care obiectele cu destula masa accelerau, putea crea uneori unde ce strabateau spatiul si timpul. Einstein s-a indoit de existenta lor ulterior, insa, in 2015, observatorul LIGO a studiat efectele coliziunii dintre doua gauri negre. Descoperirea a fost anuntata in 2016.
Citeste si: Ce s-ar putea intampla cu Sistemul Solar si Pamantul in momentul in care Soarele va “muri”
Descoperirea a mii de noi exoplanete
In ultimul deceniu, datele despre planete ce orbiteaza in jurul stelelor indepartate s-au inmultit datorita Telescopului Spatial Kepler al organizatiei NASA. In perioada 2009-2018, Kepler a descoperit 2.700 de exoplanete, inclusiv prima exoplaneta muntoasa. In 2017, cercetatorii au descoperit TRAPPIST-1, un sistem la o distanta de 39 de ani-lumina de Terra ce include 7 planete asemanatoare cu a noastra.
Citeste si: Cat de rapida e viteza luminii de fapt, potrivit cercetatorilor NASA
Inceputul erei Crispr
Editarea ADN-ului s-a dezvoltat in ultimii 10 ani, in mare parte datorita sistemului Crispr-Cas9. In 2012, cercetatorii au propus ca Crispr-Cas9 poate fi folosit drept o unealta de editare genetica. In doar cateva luni, alte echipe au confirmat ca tehnica poate fi folosita si in cazul ADN-ului uman.
Din pacate, spre oroarea lumii medicale, in 2018, aceeasi tehnologie a fost folosita in experimentul pe doua gemene din China, realizat de He Jiankui, insa se pare ca studiul a esuat, in ciuda afirmatiilor echipei responsabile.
Citeste si: Experimentul de editare genetica din China ar fi produs mutatii neasteptate. Ce au descoperit cercetatorii
Premiere interstelare
E posibil ca, in viitor, perioada 2010-2019 sa fie cunoscuta drept decada interstelara. Pentru prima data in istorie, navele au trecut dincolo de granita dintre Soare si spatiul interstelar, plus ca au fost observate primele vizite ale obiectelor interstelare in Sistemul Solar.
In August 2012, nava Voyager 1 a trecut de granita heliosferei. Voyager 2 a avut aceeasi performanta in noiembrie 2018 si ambele date continua sa transmita date incredibile catre NASA.
Citeste si: Misiunile Voyager au surprins un “tsunami” de activitate solara. Ce au descoperit cercetatorii
Descoperiri noi in Sistemul Solar
In iulie 2015, nava New Horizons a NASA a vizitat Pluto si a trimis inapoi primele imagini. In prima zi a anului 2019, nava a reusit sa surprinda imagini si cu obiectul antic Arrokoth.
- Te-ar putea interesa si:
- Vizita senatorului Bill Nelson, administrator NASA, în România: Un eveniment de importanță globală
- NASA: Soarele a atins „perioada de maximum solar”
- NASA, misiune spațială de 5 miliarde $, pe o lună înghețată a lui Jupiter. "O şansă de a explora o...