Stoparea răspândirii coronavirusului rămâne o provocare pentru autoritățile din toate colțurile lumii, însă eforturile oamenilor de știință de a găsi un tratament încep să se vadă. Pe lângă numeroasele vaccinuri anunțate, cercetătorii au realizat și un spray nazal ce poate oferi protecție împotriva virusului SARS-CoV-2.
Cercetătorii de la Universitatea din Birmingham a realizat un spray nazal folosind materiale deja utilizate la oameni, motiv pentru care procedurile complexe necesare pentru a aduce un nou produs pe piață sunt mult simplificate.
Citește și: Medicii, îngrijorați de evoluția coronavirusului. Experții au identificat alte simptome
Acest produs a fost realizat folosind compuși deja aprobați de organismele de reglementare din Marea Britanie, Europa și SUA, iar experții au stabilit că acest produs are capacitatea de a inhiba infecția. Mai exact culturile de virusuri celulare au inhibat infecția până la 48 de ore după ce au fost tratate cu soluția și când au fost diluate de mai multe ori.
Cum funcționează produsul? Ei bine, se pare că acest spray nazal este realizat din doi polimeri polizaharidici - și anume un agent antiviral numit carrageenan și o soluție numită gellan.
Gellanul are capacitatea de a fi pulverizat în picături fine în interiorul cavității nazale, unde poate acoperi uniform suprafața și poate rămâne acolo, mai degrabă decât să alunece în jos și în afara nasului. Sprayul are, de asemenea, puterea de a împiedica virusul să fie asimilat de corp, motiv pentru care va reduce încărcătura virală în organism.
”Deși nasul nostru filtrează mii de litri de aer în fiecare zi, nu există prea multă protecție împotriva infecției, iar majoritatea virușilor din aer sunt transmise prin pasajul nazal. Spray-ul pe care l-am formulat oferă această protecție, dar poate preveni, de asemenea, transmiterea virusului de la persoană la persoană. ", atrage atenția co-autorul studiului, profesorul Liam Grover, care a anunțat că producția acestui spray ar putea să înceapă în câteva săptămâni.
Acest produs nu înlocuiește, însă, măsurile actuale. De aceea, purtarea măștii de protecție împotriva coronavirusului ar trebui respectată, precum. De asemenea, este recomandată distanțarea socială și igiena riguroasă a mâinilor.
Credit foto: Shutterstock
- Te-ar putea interesa si:
- Efectele negative ale carantinei din timpul pandemiei de Covid asupra creierului adolescenţilor...
- O adolescentă de 15 ani, primul caz pediatric de paralizie a corzilor vocale cauzată de Covid-19
- Persoanele vaccinate anti-Covid şi antigripal în acelaşi timp sunt mai bine protejate, sugerează un...