coronavirus spania

Spania începe să trateze infecția cu coronavirus drept o boală asemănătoare gripei. Ce se întâmplă cu testarea și izolarea la domiciliu

Spania a anunțat că va trata infecția cu SARS-CoV-2 ca pe o afecțiune asemănătoare gripei. / Foto: Profimedia

Spania va trata infecția cu coronavirus ca pe o boală normală asemănătoare gripei, începând din 28 martie, informează agenţia DPA, citată de Agerpres.

Persoanele care se infectează cu coronavirus şi dezvoltă doar simptome uşoare sau sunt asimptomatice pot continua să ducă o viaţă normală. Nici efectuarea unui test, nici izolarea la domiciliu nu mai sunt obligatorii.

Doar persoanele expuse riscului vor continua să fie vizate de cerinţele anterioare. Printre acestea se numără cele cu vârsta de peste 60 de ani şi cele imunodeficiente, precum femeile însărcinate şi personalul sanitar.

Citește și: Vaccinarea cu două doze poate reduce considerabil riscul de a dezvolta simptome asociate cu Covid lung, au descoperit experții din Marea Britanie

Aceasta înseamnă că singura măsură rămasă pentru stoparea răspândirii coronavirusului în majoritatea regiunilor este purtarea obligatorie a măştilor de protecţie în spaţiile publice închise, precum şi în mijloacele de transport în comun, inclusiv în avioane.

În Galicia, sunt în continuare în vigoare prezentarea dovezii vaccinării, a testării negative sau a recuperării după COVID-19 la intrarea în spitale şi în cămine de bătrâni, la fel ca şi limitarea numărului de persoane aflate la o masă în restaurante. Dar chiar şi la aceste restricţii urmează să se renunţe pe 9 aprilie.

Situaţia epidemiologică din Spania, deosebit de afectată la începutul pandemiei de coronavirus, s-a atenuat considerabil.

Rata de incidenţă pe şapte zile înregistrată vineri a fost de 227 la 100.000 de locuitori, doar 3,6% din toate paturile de spital fiind ocupate de pacienţi cu COVID-19.

Aproape 85% din populaţie este considerată vaccinată, 51% primind în plus o doză de rapel (booster). 

Citește și: Peste 160.000 de vieți ar putea fi salvate de Covid-19 în Europa, dacă 95% din populație ar purta mască de protecție

Foto: Profimedia

Te-ar putea interesa si:
Probleme pulmonare ascunse, descoperite la copiii cu Covid de lungă durată
Inundaţii în Spania. De ce un număr atât de mare de victime? Explicațiile experților
Efectele negative ale carantinei din timpul pandemiei de Covid asupra creierului adolescenţilor...

Partenerii noștri

Ce se întâmplă când sunt consumate cocktailuri de droguri/ Shutterstock

Ce se întâmplă când sunt consumate cocktailuri de droguri: „Efectele lor se intensifică reciproc şi cresc semnificativ...

Dr. George Spercu, şeful Secţiei de toxicodependenţe de la Spitalul Clinic de Psihiatrie Al...