Sonda solară Parker

Sonda solară Parker, cel mai rapid obiect construit vreodată de om. Ce viteză a atins în timp ce a trecut prin proximitatea Soarelui

Sonda solară Parker, cel mai rapid obiect construit vreodată de om / Foto: Profimedia

Sonda solară Parker, ce aparține NASA, şi-a doborât propriul record de viteză, rămânând cel mai rapid obiect construit de om din istorie, conform unui material publicat de Live Science.

La 27 septembrie, sonda a atins viteza de 635.266 km/h în timp ce a trecut prin proximitatea relativă a Soarelui, datorită asistului gravitaţional rezultat după survolul planetei Venus.

Sonda şi-a doborât astfel propriul record de viteză de 586.863 km/h, ce datează din noiembrie 2021. În acelaşi timp, vehiculul spaţial a stabilit un nou record de apropiere faţă de Soare, trecând la doar 7,26 milioane de kilometri de suprafaţa astrului - adică mai aproape decât orice altă sondă spaţială trimisă vreodată să observe Soarele, conform NASA.

Survolurile planetei Venus sunt elemente cruciale pentru obiectivul sondei Parker de a studia suprafaţa solară. În timp ce sonda trece pe lângă Venus, planeta preia o parte din energia orbitală a vehiculului, permiţându-i să se apropie mai mult faţă de Soare. Sonda urmează să mai survoleze o dată planeta Venus. Ea se va apropia cel mai mult de Soare la sfârşitul lui 2024 - până la 6,16 milioane de kilometri de suprafaţa astrului, scrie Agerpres.

De asemenea, sonda va atinge probabil viteze şi mai mari la ultima ei trecere pe lângă Soare, urmând să-şi consolideze statutul de cel mai rapid obiect construit de om în istorie.

Sonda solară Parker, lansată în august 2018, se află într-o misiune de 7 ani cu obiectivul de a studia corona solară, stratul superior al atmosferei solare. Înţelegerea modului în care căldura se deplasează în cadrul coronei, a modurilor în care plasma şi câmpurile magnetice modifică suprafaţa solară precum şi fenomene extrem de puternice, aşa cum este vântul solar, îi va ajuta pe oamenii de ştiinţă să realizeze prognoze mai bune ale vremii spaţiale, conform NASA.

Citește și: NASA afirmă că o exoplanetă îndepărtată ar putea avea apă şi un posibil indiciu de viaţă

Citește și: NASA anunță un plan măreț pentru următorul deceniu: “Este un pas-cheie către stabilirea unei prezenţe umane sustenabile pe Lună”

Te-ar putea interesa si:
NASA reduce la 1,5% riscul ca asteroidul YR4 să lovească Pământul, după ce anterior a raportat cea...
Riscul ca un asteroid să lovească Pământul este la cel mai ridicat nivel înregistrat vreodată...
„O comoară unică” a fost descoperită de roverul Perseverance pe Marte. „Texturi pe care nu le-am...

Partenerii noștri

Mars,-,The,Red,Planet.,Martian,Surface,And,Dust,In

Noi date susţin ipoteza existenţei apei lichide la adâncimi mari în subsolul lui Marte

Noi dovezi convingătoare susţin ipoteza existenţei apei în stare lichidă la adâncimi mari în...