O agenţie care beneficiază de sprijinul ONU a încheiat un acord cu 27 de producători de medicamente pentru a fabrica versiuni ieftine ale Molnupiravir, prima pastilă anti-COVID-19, dezvoltată de grupul farmaceutic Merck. În acest fel de lărgește accesul la un medicament considerat o armă importantă în combaterea pandemiei de coronavirus, informează Agerpres.
Această pastilă antivirală, care a primit în decembrie 2021 autorizaţia privind utilizarea în regim de urgenţă în Statele Unite, reduce numărul spitalizărilor şi al deceselor în rândul pacienţilor din categoriile de mare risc cu aproximativ 30%, potrivit rezultatelor furnizate de studiile clinice.
Citește și:Paxlovid, pastila anti-Covid produsă de Pfizer, eficientă și împotriva variantei Omicron. Când se administrează antiviralul
Noul acord va extinde cantitatea disponibilă pe piaţă de Molnupiravir prin creşterea numărului de companii care vor putea să fabrice acest medicament. Astfel, 27 de producători de medicamente generice din India, China şi alte ţări din Africa, Asia şi Orientul Mijlociu vor putea să producă atât ingredientele pastilei, cât şi medicamentul final.
Pastila Molnupiravir va putea fi distribuită în 105 ţări mai puţin dezvoltate. Un purtător de cuvânt a precizat ulterior că livrările asigurate de unele dintre companiile semnatare ale acordului vor putea să înceapă cel mai devreme în luna februarie.
Cât ar putea costa o cutie de Molnupiravir în țările sărace
O cutie de Molnupiravir cu 40 de pastile, care asigură dozele necesare pentru cinci zile de tratament, va costa aproximativ 20 de dolari în ţările sărace, a precizat o persoană implicată în negocierea acordului, citând estimările iniţiale ale producătorilor farmaceutici, dar care ar putea fi totuşi modificate.
Acest preţ este mult mai mic decât cel de 700 de dolari per cutie, pe care Statele Unite s-au angajat să îl plătească pentru o livrare iniţială de 1,7 milioane de cutii de Molnupiravir, însă este totuşi de două ori mai mare decât preţul iniţial estimat de un program susţinut de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) privind furnizarea de medicamente şi vaccinuri anti-COVID-19 în lumea întreagă.
Citește și: Studiu | Cazurile uşoare de COVID-19 pot provoca probleme de memorie şi de atenţie luni de zile după recuperare
Dezvoltatorii Molnupiravir, care sunt Merck, Ridgeback Biotherapeutics şi Universitatea Emory, nu vor încasa bani pentru vânzarea versiunilor low-cost realizate de producătorii de medicamente generice, atât timp cât pandemia de COVID-19 rămâne clasificată de OMS drept o urgenţă de sănătate publică de interes internaţional.
Foto: Profimedia
- Te-ar putea interesa si:
- Efectele negative ale carantinei din timpul pandemiei de Covid asupra creierului adolescenţilor...
- Problemele de sănătate persistă în cazul persoanelor spitalizate cu Covid la începutul pandemiei...
- Un nou potenţial tratament împotriva cancerului mamar agresiv a fost descoperit de cercetători...