În războiul împotriva deşeurilor, oamenii de ştiinţă au identificat o armă în mlaştinile saline din China: ciuperci şi bacterii care "mănâncă plastic", potrivit unui studiu publicat joi în Marea Britanie, relatează AFP.
Cercetătorii au descoperit "ciuperci şi bacterii care degradează plasticul în mlaştinile saline de pe coasta Jiangsu", în estul Chinei, a anunţat grădina botanică Kew Gardens din Marea Britanie, într-un comunicat, transmite Agerpres.
În total au fost descoperite "184 de specii de ciuperci şi 55 de specii de bacterii capabile să descompună" diverse materiale plastice.
Pentru studiul lor, cercetători de la Kew Gardens au prelevat mostre în mai 2021 de la Dafeng, în estul Chinei, un sit clasat patrimoniu UNESCO. Eşantioanele au confirmat prezenţa unei "plastisfere" terestre, un ecosistem încă puţin cunoscut, format din deşeuri plastice din zona de coastă.
"Oamenii de ştiinţă studiază tot mai mult microorganisme, precum ciupercile şi bacteriile, pentru a aborda unele dintre cele mai presante provocări ale epocii moderne, printre care valul în creştere al poluării cu plastic", subliniază Kew Gardens.
Studii anterioare au demonstrat deja potenţialul microorganismelor de a lupta împotriva poluării cu plastic.
"Până în prezent, au fost identificate 436 de specii de ciuperci şi bacterii care pot degrada plasticul", a explicat Kew Gardens.
"Oamenii de ştiinţă de la Kew Gardens şi partenerii lor cred că ultimele lor descoperiri ar putea conduce la dezvoltarea de enzime eficiente concepute pentru a degrada biologic deşeurile de plastic", a subliniat instituţia britanică.
Studiul lor este publicat cu două săptămâni înainte de negocierile de la Paris, care ar trebui să conducă la un tratat internaţional obligatoriu din punct de vedere juridic până la sfârşitul anului 2024 împotriva poluării cu plastic.
În 2019, la nivel mondial au fost produse 353 de milioane de tone de deşeuri de plastic, conform Programului Naţiunilor Unite pentru Mediu (UNEP).
Potrivit Fondului Mondial pentru Natură (WWF), cantitatea totală de plastic din oceane a crescut cu 50% în ultimii cinci ani, în pofida unei creşteri cu 60% a politicilor de control la nivel naţional.A