Copiii care trăiesc în orașe mari sau în zone în care poluarea aerului este la cote alarmante au mai multe șanse să aibă probleme de sănătate mintală când ajung adulți, arată un nou studiu citat de Daily Mail.
Cercetătorii arată că o atmosferă încărcată cu substanțe toxice are efecte similare ca expunerea la plumb. Chimicalele din aer sunt strâns legate de apariția afecșiunilor precum astm, infarct, boli ale plămânilor și ale sistemului imunitar. Numai în Anglia mor anual aproximativ 36.000 de oameni din cauza afecțiunilor generate de poluarea aerului.
Citește și: Cat de mult s-a redus poluarea in Europa in urma carantinei cauzate de coronavirus
Oamenii de știință de la Universitatea Duke din Carolina de Nord au studiat datele strânse pe parcursul a câtorva decenii și au făcut legătura între poluare și impactul asupra sănătății mintale. "Pentru că expunerea la substanțe nocive este atât de larg răspândită la nivel mondial, poluarea atmosferică poate avea o contribuție semnificativă la instalarea bolilor psihice", a explicat unul dintre autorii cercetării.
Și alte studii realizate de Universitatea din Cincinnati urmăresc legătura dintre expunerea zilnică la grade ridicate de poluare și probleme precum anxietatea și tentativele de sinucidere în rândul copiilor și tinerilor, notează Science Daily.
- Te-ar putea interesa si:
- New Delhi a devenit cel mai poluat oraş din lume, după ce petrecăreții au sfidat interzicerea...
- Cele mai poluate 100 de oraşe din lume se află în Asia. 83 dintre ele sunt într-o singură ţară
- Un nou studiu a arătat că apa îmbuteliată conţine sute de mii de particule de plastic pe litru