Poluarea atmosferică prezintă un risc mai mare pentru sănătate la nivel mondial comparativ cu fumatul sau consumul de alcool, un pericol exacerbat în unele regiuni ale lumii, precum Asia şi Africa, conform unui studiu citat de AFP.
Potrivit acestui raport al Institutului pentru politici energetice (EPIC) al Universităţii din Chicago, asupra calităţii aerului la nivel global, poluarea cu particule fine, în suspensie - emise de autovehicule, activităţi industriale şi incendii - reprezintă "cea mai mare ameninţare externă la adresa sănătăţii publice globale".
Însă, în pofida acestei constatări, fondurile alocate luptei împotriva poluării aerului reprezintă doar o fracţiune infimă din fondurile dedicate, spre exemplu, bolilor infecţioase, se subliniază în raport.
Poluarea cu particule în suspensie augmentează riscul de apariţie a afecţiunilor pulmonare, boli de inimă, accident vascular cerebral sau cancere.
Respectarea permanentă a pragului de expunere la particule fine stabilit de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) ar creşte speranţa de viaţă la nivel global cu 2,3 ani, estimează EPIC, pe baza datelor colectate în 2021.
Prin comparaţie, consumul de tutun reduce speranţa de viaţă la nivel global cu 2,2 ani, în medie, iar malnutriţia infantilă şi maternă cu 1,6 ani, scrie Agerpres.
În Asia de Sud, regiunea lumii cea mai afectată de poluarea atmosferică, efectele asupra sănătăţii publice sunt foarte pronunţate.
Conform rezultatelor modelării ştiinţifice realizată de EPIC, locuitorii din Bangladesh - unde nivelul mediu de expunere la particulele fine este estimat la 74 micrograme/metru cub - ar putea avea o speranţă de viaţă cu 6,8 ani mai mare în cazul în care pragul de poluare ar fi redus la 5 micrograme/metru cub, nivelul recomandat de OMS.
Capitala Indiei, New Delhi, este considerată "cel mai poluat megalopolis din lume", cu o rată medie anuală de 126,5 micrograme/metru cub.
Citește și: Fenomenul care stârnește îngrijorare. Locul în care poluarea cu microplastice este de 100 de ori mai mare decât în urmă cu șase ani
- Te-ar putea interesa si:
- New Delhi a devenit cel mai poluat oraş din lume, după ce petrecăreții au sfidat interzicerea...
- Cele mai poluate 100 de oraşe din lume se află în Asia. 83 dintre ele sunt într-o singură ţară
- Un nou studiu a arătat că apa îmbuteliată conţine sute de mii de particule de plastic pe litru