vitamine

Patru vitamine esențiale pentru a ne întări imunitatea în această iarnă și a face face virozelor de sezon. Surse naturale din care le putem procura

Vitaminele se pot procura din alimente, dar și din suplimente. / Foto: Shutterstock

Vitaminele și mineralele sunt vitale pentru menținerea organismului în condiții optime. La schimbarea anotimpurilor, anumite vitamine pot avea un impact mai mare și pot oferi un boost mai bun de energie. Multe dintre ele se pot procura din alimente, dar și din suplimente, așa că este util de știut cărora ar trebui să le acordăm o atenție suplimentară în lunile de iarnă.

Vitaminele solubile în grăsimi, precum A, D, E și K, pot fi stocate în ficat și în țesuturile grase, ceea ce înseamnă că ar putea exista riscul unei acumulări prea mari dacă sunt supraconsumate.

Pe de altă parte, vitaminele solubile în apă, precum C sau cele din grupul B, pot fi absorbite cu ușurință și metabolizate mai rapid decât vitaminele solubile în grăsimi, scrie express.co.uk.

Odată cu apropierea iernii, sunt câteva vitamine care pot ajuta mai mult corpul.

Citește și: Care este diferența dintre răceală și gripă și când ar trebui să ne vaccinăm antigripal. Explicațiile medicului Adrian Marinescu

Vitamina D

Cunoscută și ca vitamina soarelui, vitamina D este produsă de corp în momentul expunerii la soare, fiind nevoie de multe ori ca în lunile mohorâte de iarnă să fie administrate suplimente. Vitamina D contribuie la funcționarea optimă a sistemului imunitar și antiinflamator, dar ajută și la absorbția calciului și a fosforului, împreună fiind esențiale pentru sănătatea oaselor și a mușchilor.

Semnele unui deficit de vitamina D sunt oboseala, durerea de oase, slăbiciunea mușchilor și crampe, anxietate, depresie. În afară de soare, vitamina D se mai poate găsi în alimente precum pește gras, carne roșie, ficat, gălbenuș de ou și cereale.

Vitamina B12

Vitamia B12 joaă un rol crucial în producerea de serotonină cunoscută drept hormonul fericirii. Se găsesște în unele tipuri de carne, pește, produse lactate. Mulți dintre oameni nu o absorb optim, iar veganii sunt susceptibili de a avea o lipsă de vitamina B 12.

Citește și: Nutriţionist: Nu există o soluţie miraculoasă pentru a ne întări sistemul imunitar. Primul ajutor vine din alimentaţie

Vitamina A

O altă vitamină esențială în combaterea răcelilor de iarnă este vitamina A, care ajută la stimularea sistemului imunitar.

Medicul nutriționist Emma Derbyshire a declarat pentru presa britanică: "Aportul redus poate crește riscul ca agenții patogeni să invadeze ochii și tractul respirator. Unul din zece copii mici și de vârstă școlară nu primește cantitatea recomandată de vitamina A. Copiilor sub cinci ani ar trebui să li se administreze un supliment care conține vitaminele A,C și D".

În mod natural, vitamina A poate fi găsită în morcovi legume cu fructe verzi, ulei de pește sau produse lactate.

Vitamina C

Vitamina C este importantă pentru sistemul imunitar datorită faptului că oferă protecție antioxidantă și poate stimula celulele să intre în acțiune. Se găsește în broccoli, ardei gras, kiwi, portocale, fructe de pădure, iar încorporarea acestora în alimentația zilnică poate aduce mari beneficii mai ales iarna.

Te-ar putea interesa si:
Vegetarienii, risc mai scăzut de a dezvolta diabet și unele tipuri de cancer. Care sunt, însă...
Cât de importantă este vitamina D: „Măcar un 2.000 de unităţi ar trebui să luăm pe fiecare zi”
Tu știi cum se mănâncă, de fapt, fructul kiwi? Un medic explică modul corect prin care poți asimila...

Partenerii noștri

lapte

De ce este laptele alb? Răspunsul surprinzător pe care nu îl știai și explicația științifică pe înțelesul tuturor

Laptele este unul dintre cele mai consumate alimente din lume, fiind apreciat pentru gustul său...