Pandemia de coronavirus este departe de a se încheia. Deși toată lumea este cu ochii pe companiile farmaceutice care ar putea lansa vaccinuri anti-Covid-19 în curând, unele voci vorbesc deja de un al treilea val de coronavirus.
David Nabarro, emisar special al Oranizației Mondiale a Sănătății (OMS), atrage atenția că Europa s-ar putea confrunta cu un al treilea val de coronavirus la începutul anului 2021, în cazul în care nu vor fi luate măsuri pentru a stopa răspândirea coronavirusului.
”În Europa, reacția nu a fost adecvată, nu a fost completă”, a explicat oficialul OMS într-un interviu acordat grupului elvețian de presă CH Media și publicat în cotidianul Badener Tagblatt. Potrivit spuselor sale, țările Bătrânului continent ”au scăpat oportunitatea de a crea infrastructura necesară în lunile de vară, după ce au reușit să preia controlul asupra primului val”.
”Acum este valul al doilea. Dacă nu va fi creată infrastructura necesară acum, ne vom confrunta și cu un al treilea val, la începutul anului viitor”, a avertizat David Nabarro.
Acesta susține, de asemenea, că autoritățile din statele europene ar trebui să ia exemplu de la țările est-asiatice, care au obținut rezultate remarcabile în limitarea transmiterii infecției. ”Într-adevăr, asemenea lecții trebuie învățăate și aplicate în întrega Europă. În principiu, reacția autorităților la virus trebuie să fie fermă și convingătoare, mai ales la început, când virusul are o răspândire mai lentă la nivelul diferitelor societăți. O reacție lentă conduce la ”o răspândire rapidă a problemei”, a atras atenția expertul OMS, potrivit dw.com.
De asemenea, el a subliniat că infecția ”se răspândește nu aritmetic, ci exponențial”. ”Foarte puțini dintre cei care iau decizii au înțeles acest lucru”, a insistat interlocutorul publicației elvețiene.
Medicii, îngrijorați de evoluția coronavirusului. Experții au identificat alte simptome
Detaliind, el a arătat că infectarea exponențială înseamnă că numărul îmbolnăvirilor crește într-o săptămână de ori ori, de 40 de ori în două săptămâni și de 300 de ori în trei săptămâni, pentru ca în patru săptămâni să se ajungă deja la 1000 de cazuri, și așa mai departe.
Franța are ”cel mai mare număr de cazuri” de Covid 19 din Europa
Franța este „țara din Europa cu cel mai mare număr de cazuri” de contaminare de către noul coronavirus de la începutul pandemiei, a declarat directorul general al sănătății, Jérôme Salomon, potrivit AFP.
Țara a înregistrat peste 2,1 milioane de cazuri din cele „peste 15 milioane de persoane afectate” pe continent, a detaliat el în timpul unei conferințe de presă la Ministerul Sănătății. De asemenea, numărul morților de coronavirus a depășit 48.000.
Credit foto: Shutterstock
- Te-ar putea interesa si:
- Efectele negative ale carantinei din timpul pandemiei de Covid asupra creierului adolescenţilor...
- Ce este Boala X, maladia care ar putea fi de 20 de ori mai mortală decât Covid-19. OMS avertizează...
- O adolescentă de 15 ani, primul caz pediatric de paralizie a corzilor vocale cauzată de Covid-19