Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a anunțat decizia de a menţine răspândirea COVID-19 ca urgenţă sanitară internaţională sau pandemie, "deoarece nu este momentul să lăsam garda jos", ci ţările trebuie să continue să se pregătească pentru a face faţă unui asemenea tip de criză, relatează EFE și Agerpres.
Potrivit directorului general al organizaţiei, Tedros Adhanom Ghebreyesus, OMS a recomandat să nu fie schimbat nivelul de alertă privind COVID-19, întrucât virusul să continue să se transmită în mod intens. De asemenea, evoluţia sa este imprevizibilă, iar mortalitatea se menţine la un nivel ridicat, a precizat directorul OMS.
Citește și: Persoanele cu cel mai bun nivel de protecţie împotriva COVID-19 sunt cele care au fost atât vaccinate, cât și infectate anterior cu coronavirus
În acest context, a explicat el, trebuie menţinute eforturile ca vaccinurile şi alte instrumente dezvoltate pentru a face faţă pandemiei să fie distribuite în mod echitabil între ţări şi în interiorul lor şi să se continue programul de vaccinare pentru cei cu vârsta peste 65 de ani, mai ales în Africa. Acoperirea breşelor existente în accesul la vaccinuri "este cel mai bun mod de a ne proteja de viitoare focare", a comentat Tedros la o conferinţă de presă.
Preşedintele Comitetului de urgenţă al OMS, Didier Houssin, a susţinut la rândul său că "nu este momentul să ne relaxăm cu privire la acest virus", nici să se piardă din vedere necesitatea de a continua testele de depistare pentru COVID-19.
Referitor la condiţiile ca infecţia COVID-19 să nu mai fie plasată la nivelul maxim de alertă sanitară, el a explicat că este nevoie de întrunirea mai multor criterii, printre care unele epidemiologice şi altele legate de impactul coronavirusului în acele locuri unde răspândirea se menţine ridicată.
Numărul deceselor de COVID-19 raportate la nivel global, în ultima săptămână, a fost cel mai scăzut de la începutul pandemiei.
Citește și: Simptomele de COVID-19 durează mai puţin timp la pacienţii infectaţi cu varianta Omicron decât la cei cu Delta
Foto: Profimedia
- Te-ar putea interesa si:
- Efectele negative ale carantinei din timpul pandemiei de Covid asupra creierului adolescenţilor...
- Problemele de sănătate persistă în cazul persoanelor spitalizate cu Covid la începutul pandemiei...
- Ce este Boala X, maladia care ar putea fi de 20 de ori mai mortală decât Covid-19. OMS avertizează...