COVID-19 test rapid

Oamenii de știință din China au creat un test Covid ultrarapid la fel de precis ca unul PCR. În cât timp oferă rezultatul

Cercetătorii chinezi au creat un test Covid ultrarapid. / Foto: Profimedia

Cercetătorii chinezi au conceput o nouă metodă de depistare a infecției cu SARS-CoV-2, la fel de fiabilă ca un test PCR de laborator şi care oferă rezultatul în doar câteva minute, potrivit unui articol publicat într-o revistă ştiinţifică, informează AFP, citat de Agerpres.

Testele PCR reprezintă la ora actuală norma utilizată pe plan mondial în materie de depistare a maladiei COVID-19, însă rezultatele acestor teste sunt obţinute, în general, după mai multe ore. Cercetătorii de la prestigioasa Universitate Fudan, din Shanghai, par să fie găsit totuşi o alternativă.

Cercetătorii chinezi afirmă că au dezvoltat un senzor care utilizează principiile microelectronicii pentru a analiza probele ADN recoltate cu un beţişor steril.

Citește și: Vaccinarea cu două doze poate reduce considerabil riscul de a dezvolta simptome asociate cu Covid lung, au descoperit experții din Marea Britanie

Senzorul, conectat la un dispozitiv portabil, permite obţinerea rezultatului "în mai puţin de patru minute", au precizat creatorii săi. Acest terminal medical este înzestrat cu "o sensibilitate ridicată" şi poate fi purtat cu uşurinţă peste tot.

Testele ultrarapide ale chinezilor concurează cu cele PCR

Pentru a testa dispozitivul, cercetătorii chinezi au prelevat probe biologice de la 33 de persoane infectate cu noul coronavirus. Teste PCR au fost efectuate în paralel, pentru a putea compara cele două metode. Toate rezultatele obţinute prin cele două dispozitive au fost identice.

Testele realizate cu noul dispozitiv au vizat un număr total de 54 de eşantioane, inclusiv cele prelevate de la persoane care prezentau febră, dar care nu aveau COVID-19, de la bolnavi de gripă şi de la voluntari sănătoşi.

Cercetătorii de la Universitatea Fudan au declarat că odată ce ultimele reglaje vor fi realizate, dispozitivul lor va putea fi utilizat în diverse situaţii, mai ales pe aeroporturi, în spitale şi "chiar la domiciliu".

Pe lângă dezavantajul de a fi lente, testele PCR necesită infrastructuri şi laboratoare de care multe ţări în curs de dezvoltare nu dispun decât în cantităţi limitate. Aceste aspecte reprezintă o frână în calea depistării în masă a persoanelor infectate.

Auto-teste rapide există la rândul lor pe piaţă, însă au reputaţia de a fi mai puţin fiabile.

Citește și: Șansă pentru țările sărace. 27 de firme vor produce varianta ieftină a primei pastile anti Covid-19, Molnupiravir. Cât ar putea costa o cutie

Foto: Profimedia

Te-ar putea interesa si:
Probleme pulmonare ascunse, descoperite la copiii cu Covid de lungă durată
Efectele negative ale carantinei din timpul pandemiei de Covid asupra creierului adolescenţilor...
Problemele de sănătate persistă în cazul persoanelor spitalizate cu Covid la începutul pandemiei...

Partenerii noștri

Mars,-,The,Red,Planet.,Martian,Surface,And,Dust,In

Noi date susţin ipoteza existenţei apei lichide la adâncimi mari în subsolul lui Marte

Noi dovezi convingătoare susţin ipoteza existenţei apei în stare lichidă la adâncimi mari în...