Primii oameni care ar fi trăit pe Pământ ar fi supraviețuit iernilor aspre hibernând luni întregi, asemenea urșilor sau liliecilor, potrivit experților în fosile.
Cercetătorii au ajuns la această concluzie după ce au analizat mai multe oase descoperite într-unul dintre cele mai importante situri din lume, și anume în peșterea Sima de los Huesos, situată în apropierea orașului Burgos, nordul Spaniei.
Citește și: Imagini incredibil de rare cu un rechin devorat de alt prădător al oceanului
Potrivit acestora, oamenii care au trăit în urmă cu 400.000 de ani în urmă, precum omul de Neanderthal ori predecesorii săi, ar fi supraviețuit iernilor severe hibernând luni de zile, în încercarea de a-și încetini metabolismul.
Cercetătorii au identificat leziuni și alte răni pe oasele fosilizate, care sutn asemănătoare ca cele descoperite pe fosilele unor animale care hibernează. Astfel, ei susțin că oamenii care trăiau la vremea respectivă supraviețuiau iernilor crunte încetinindu-și metabolismul și dormind luni de zile.
Citește și: Horoscopul anului 2021. Care sunt previziunile în materie de dragoste, carieră și bani pentru fiecare zodie
Într-o lucrare publicată în jurnalul L'Anthropologie, Juan-Luis Arsuaga - care a condus echipa care a făcut primele excavări acolo - și Antonis Bartsiokas, de la Universitatea Democrit din Tracia, susțin că fosilele găsite acolo arată variații sezoniere care sugerează că creșterea osului a fost întrerupt pentru luni de zile în fiecare an.
Citește și: Cercetătorii au descoperit primele paturi din istorie! Din ce erau construite
Mai mult de atât, cercetătorii sugerează că acești oameni se aflau în ”stări metabolice care i-au ajutat să supraviețuiască pentru lungi perioade de timp în condiții reci cu provizii limitate de hrană și depozite suficiente de grăsime corporală”. Mai exact, din cauza faptului că hibernau, s-a înregistrat o întrerupere în dezvoltarea osului.
În ciuda faptului că cercetătorii susțin că această teorie ar putea fi considerată SF de unele persoane, însă există multe mamifere, inclusiv primate, precum bebelușii de tufiș (Galagidae) și lemurii, fac acest lucru. ”Acest lucru sugerează că baza genetică și fiziologia pentru un astfel de hipometabolism ar putea fi păstrate la multe specii de mamifere, inclusiv la oameni”, afirmă Arsuaga și Bartsiokas, potrivit Daily Mail.
Leziunile identificate în cazul oaselor descoperite în peștera Sima sunt asemănătoase cu leziunile găsite în oasele mamiferelor hibernante, inclusiv urșii de cavernă. ”O strategie de hibernare ar fi fost singura soluție pentru a supraviețui, trebuind să petreacă luni într-o peșteră din cauza condițiilor înghețate”, afirmă autorii.
Cercetătorii au explicat, de asemenea, că oamenii care au trăit în jurul sitului Sima ar fi hibernat și pentru că nu găseau o cantitate suficientă de hrană.
Credit foto: Shutterstock
- Te-ar putea interesa si:
- Inundaţii în Spania. De ce un număr atât de mare de victime? Explicațiile experților
- Europa a atins luni aproape 45°C. Cea mai ridicată temperatură a fost înregistrată în sudul Spaniei
- Primul val de căldură din această vară a început. Spania este prima țară afectată