Multiplicarea cazurilor de infectare cu Omicron în întreaga lume ar putea creşte riscul apariţiei unei noi variante de coronavirusl, mai periculoasă, a avertizat OMS.
Deşi varianta Omicron se propagă extrem de repede, până acum s-a dovedit a fi mai puțin periculoasă, comparativ cu temerile iniţiale, şi a reaprins speranţa că pandemia ar putea fi depăşită, scrie Agerpres.
Însă, Catherine Smallwood, reprezentantă a biroului de urgenţe din cadrul OMS, a declarat pentru AFP că o creştere vertiginoasă a ratelor de infectare ar putea avea efectul opus.
Citește și: Cercetătorii au descoperit două noi semne ale infectării cu tulpina Omicron. Sunt întâlnite și la cei vaccinați
''Cu cât Omicron se răspândeşte mai mult, cu atât este transmisă mai mult şi cu cât se replică mai mult, cu atât este mai probabil să genereze o nouă variantă. În prezent, Omicron este letală, poate provoca moartea. Poate mai puţin comparativ cu Delta, dar cine poate spune ce ar putea genera următoarea variantă?'', a precizat Smallwood.
Europa a înregistrat peste 100 de milioane de cazuri de COVID-19 de la începutul pandemiei şi peste cinci milioane de cazuri noi în ultima săptămână a anului 2021, ceea ce ''eclipsează aproape tot ce am văzut până în prezent'', a adăugat reprezentanta OMS.
Cazurile de COVID-19 s-au multiplicat rapid de când a apărut tulpina Omicron
''Ne situăm într-o fază foarte periculoasă, ratele de contaminare cresc într-o manieră foarte semnificativă în Europa de Vest, iar impactul real al acestui lucru nu este deocamdată clar'', a mai spus ea.
În timp ce ''la nivel individual riscul de spitalizare este probabil mai mic'' în cazul variantei Omicron comparativ cu Delta, în general, Omicron ar putea reprezenta o ameninţare mai mare din cauza numărului de cazuri, a continuat Smallwood. ''Când numărul cazurilor creşte într-o manieră atât de semnificativă, este probabil ca mult mai mulţi oameni cu boli grave să ajungă în spital şi chiar să moară'', a explicat ea.
Citește și: Cum te afectează Omicron în funcție de vaccinul cu care ai fost imunizat. Ce spune un doctor din New York
Marea Britanie, care a anunţat marţi, 4 ianuarie, că a identificat pentru prima dată peste 200.000 de cazuri noi zilnic, este ameninţată de o criză spitalicească din cauza lipsei de personal, situaţie cauzată de valul Omicron. În Franţa vecină, autorităţile se aşteptau ca numărul cazurilor să se apropie de 300.000.
Catherine Smallwood a declarat că preconizează scenarii similare în alte ţări europene. ''Chiar şi în sistemele sanitare sofisticate şi de mare anvergură, există dificultăţi reale chiar în acest moment şi este probabil ca acest lucru să răspândească în regiune deoarece Omicron duce la o augmentare a cazurilor'', a precizat ea.
OMS a anunţat marţi că apar tot mai multe dovezi că varianta Omicron de coronavirus afectează căile respiratorii superioare, provocând simptome mai blânde decât variantele anterioare. Managerul pentru monitorizarea COVID-19 din cadrul OMS, Abdi Mahamud, a declarat, însă, în cadrul unei conferinţe de presă la Geneva, că transmisibilitatea ridicată a Omicron înseamnă că noua variantă va deveni dominantă în câteva săptămâni în numeroase locuri, reprezentând o ameninţare în ţările în care o parte mare a populaţiei rămâne nevaccinată.
Foto: Shutterstock
- Te-ar putea interesa si:
- Efectele negative ale carantinei din timpul pandemiei de Covid asupra creierului adolescenţilor...
- Ce este Boala X, maladia care ar putea fi de 20 de ori mai mortală decât Covid-19. OMS avertizează...
- Inteligența artificială, ajutor important în medicină. OMS atrage, însă, atenția că există și multe...