Coronavirusul poate fi contagios chiar și 70 de zile, atrag atenția oamenii de știință în cadrul unui studiu în care au vorbit despre cazul unei paciente care s-a confruntat cu această problemă după ce a contractat virusul SARS-CoV-2.
Oamenii de știință de la Institutul Național de Alergie și Boli Infecțioase au urmărit cazul unei femei de 71 de ani care s-a infectat cu noul coronavirus și a rămas contagioasă pentru cel puțin 71 de zile.
În ciuda faptului că a rămas infecțioasă o perioadă îndelungată de timp și avea sistemul imunitar compromis, fiind bolnavă de leucemie, femeia din Kirkland, Washington, SUA, nu a prezentat niciodată simptome specifice Covid-19.
Cazul ei a fost descoperit în luna aprilie a acestui an, astfel că medicii au putut să o izoleze la timp, prevenind astfel riscul de a transmite virusul și altor persoane. Doctorii au fost, însă, șocați de faptul că nu a prezentat simptome și nu reușesc să înțeleagă cum a fost posibil să acest lucru, deși era contagioasă.
Un scenariu luat în calcul de doctori este faptul că sistemul imunitar compromis al acesteia a permis virusului să rămână în celulele sale.
Femeia, în vârstă de 71 de ani, suferă de leucemie limfocitată cronică, cea mai frecventă formă de cancer a măduvei osoase. De obicei, leucemia este o afecțiune ce blochează sistemul imunitar, întrucât multe dintre celulele sanguine esențiale care luptă împotriva infecțiilor sunt produse în măduva sanguină.
Femeia a dezvoltat, de asemenea, hipogamaglobulinemie, ceea ce înseamnă că organismul ei nu produce suficiente celule imune cunoscute sub numele de gamma globuline. Printre acestea se numără și anticorpii, care sunt esențiali pentru ca organismul să se apere în fața agenților patogeni.
Cum a fost depistat cazul
La începutul primăverii, femeia a fost internată într-un spital din Kirkland cu o anemie severă, apărută din cauza numărului scăzut de celule roșii din sânge. În timp ce era examinată, medicii și-au dat seama că trăise într-un centru în care fusese înregistrat un focat de coronavirus. Ea a fost testată imediat, iar rezultatul a fost pozitiv, însă niciodată nu a prezentat simptome. Aceasta a fost izolată imediat, însă săptămâni întregi, rezultatele au rămas pozitive.
În încercarea de a o trata de coronavirus, medicii i-au făcut transfuzii cu plasmă, însă acestea nu au ajutat-o să scape de boală. Abia după 105 zile de când a fost depistată pozitiv, femeia a fost declarată sănătoasă.
Medicii cred acum că virusul a putut să se multiplice în voie din cauza cancerului și a sistemului imunitar compromis.
”Nu am mai întâlnit așa ceva până acum, însă ne așteptăm să mai existe cazuri similare.”, a declarat dr. Munster, în cadrul unui comunicat de presă privind acest studiu.
Credit foto: Shutterstock
- Te-ar putea interesa si:
- Studiu îngrijorător. Numărul deceselor anuale cauzate de cancer la nivel mondial aproape se va...
- Un vaccin cu bacterii modificate, promiţător ca imunoterapie împotriva cancerului. Cum funcționează
- O dieteticiană care lucrează cu bolnavi de cancer, despre alimentele și băuturile pe care nu le...