O tânără de 33 de ani a murit după ce s-a luptat cu o boală rară vreme de ani întregi. Familia ei spune că aceasta era un adevărat stâlp al comunității. Stephanie Aston din Noua Zeelandă s-a stins din cauza unui sindrom rar. Când s-a plâns de primele semne de boală, medicii care au consultat-o i-au spus că simptomele cu care se confrunta erau doar în mintea ei.
Femeia s-a stins din cauza sindromului Ehlers-Danlos. Diagnosticarea ei greșită a afectat grav îngrijirea medicală. I s-a spus că este doar în imaginația ei și totul a fost pus pe seama sănătății mintale.
Tânăra a experimentat primele simptome ale sindromului genetic la 25 de ani. A mers la spital și un medic ar fi acuzat-o că minte în legătură cu simptomele. I s-a pus diagnosticul de tulburare facticioasă, cunoscută anterior ca sindromul Munchausen, o tulburare mintală gravă în care o persoană se preface că este bolnavă pentru a-i înșela pe alții, îmbolnăvindu-se în mod intenționat sau făcându-și rău singur. Mai mult, a fost plasată sub supraveghere psihiatrică, scrie People, nefiind lăsată nici să meargă la baie de una singură. Și mama ei a fost acuzată că-i face rău fetei.
Sindromul Ehlers-Danlos este o boală genetică. Duce la slăbirea țesuturilor conjunctive care ajută la susținerea pielii, oaselor și organelor majore. Simptomele pot include articulații slăbite, vindecare anormală a rănilor, învinețire extremă. Simptomele experimentate de Stephanie au inclus vânătăi, migrene severe, luxații articulare, leșin, dureri abdominale și răni multiple.
Există 13 tipuri de Ehlers-Danlos. Sindromul afectează cam o persoană din 5.000. Nu există un tratament specific pentru boală, dar simptomele pot fi gestionate.
Citește și: Ce este sindromul persoanei rigide, patologia neurologică rară cu care a fost diagnosticată Celine Dion
- Te-ar putea interesa si:
- Ce este Boala X, maladia care ar putea fi de 20 de ori mai mortală decât Covid-19. OMS avertizează...
- Pericolul la care se supun persoanele care au tipare neregulate de somn. Boala gravă pe care o pot...
- Un test de sânge pentru sindromul oboselii cronice a dovedit o acurateţe de 91% într-un studiu pilot