Orice om care s-a trezit în timpul nopții și nu a mai putut adormi știe ce efecte neplăcute poate avea insomnia.
Dr. Biquan Luo, o expertă în somn din San Francisco, a împărtășit câteva dintre cauzele pentru care se întâmplă acest lucru, dar și remediile, scrie New York Post.
Printre cele mai comune cauze ale întreruperii somnului sunt stresul și anxietatea, durerea și disconfortul, dar și factorii externi din mediu, precum zgomotul, mișcarea sau temperaturile prea mari sau prea mici, susține specialista. De asemenea, la acestea se adaugă și apneea în somn sau sindromul picioarelor neliniștite.
Citește și: Ce este regula de somn 10-3-2-1-0. Îți garantează odihna deplină peste noapte
Ce să faci când te trezești în timpul nopții
Dacă te trezești în timpul nopții, cel mai bine este să nu te ridici imediat din pat. Încearcă să te relaxezi și vezi dacă poți adormi, sfătuiește dr. Luo. Aceasta sugerează, printre altele, tehnici precum relaxarea progresivă, exerciții de respirație sau mașinării cu zgomot alb.
"Dacă nu adormi în 10-15 minute, e momentul să te dai jos din pat. Încearcă să mergi într-o zonă liniștită și confortabilă a casei tale, cum ar fi canapeaua, și poți citi o carte sau te poți angrena într-o activitate de calmare, până când simți că ești somnoros. După aceea, întoarce-te în pat", transmite experta în somnologie.
Citește și: Cinci obiceiuri care îți strică somnul și îți afectează sănătatea. Sfaturile unui medic britanic
Ce greșeli să eviți
Încearcă să reziști tentației de a lua telefonul și a începe să-l butonezi.
Una dintre cele mai comune greșeli pe care le poți face este să verifici cât e ceasul. "Acest lucru poate crește stresul și va fi mai greu să adormi. Mai mult, dacă verifici ora pe telefon, conținutul acestuia poate deveni un stimulent, ceea ce te va împiedica să te relaxezi și să adormi la loc", susține Luo.
Faptul că te trezești în timpul nopții ar putea fi rezultatul faptului că ceasul intern al organismului nu se aliniază la programul de somn.
Citește și: Ce efecte are asupra creierului un pui de somn în timpul zilei
"Somnul e guvernat de doi factori cheie. La începutul nopții, creșterea presiunii de a dormi, nevoia corpului nostru de a se odihni, ne ajută să adormim. Mai târziu, ceasul nostru intern, cunoscut ca ritm circadian, joacă un rol important în menținerea stării de somn. Într-un scenariu ideal, cei doi factori lucrează împreună, dar dacă presiunea somnului se duce înainte ca semnalul circadian să se instaleze, se poate să te trezești în timpul nopții", a mai adăugat dr.
Unele tehnici de a-ți ajusta ritmul circadian presupun trezirea la aceeași oră în fiecare zi, schimbarea orelor de masă, administrarea de suplimente cu melatonină, a face sport la alte ore decât cele obișnuite, consumul de cantități moderate de cofeină dimineață, dar și expunerea limitată la lumină puternică.
- Te-ar putea interesa si:
- O lună fără alcool îți poate îmbunătăți sănătatea? 5 schimbări pozitive pe care le-ai putea observa
- Trei obiceiuri pe care să le prioritizezi pentru o viață lungă. Somnul e mai important decât ai...
- De ce doarme un japonez doar 30 de minute pe noapte. Face acest lucru de 12 ani încoace