In timpul Cretacicului Tarziu, in urma cu aproximativ 70 de milioane de ani, zilele pe Terra erau mai scurte, potrivit cercetatorilor din cadrul Grupului de Cercetare de Mediu si de Geochimie al Universitatii din Bruxelles, ce si-au bazat studiul pe o fosila din acea perioada, scrie Gizmodo.
Noul studiu, publicat in jurnalul Paleoceanography and Paleoclimatology, sustine ca in urma cu 70 de milioane de ani zilele pe Terra erau de 23.5 ore si ca planeta se rotea de 372 de ori in fiecare an (spre deosebire de 365 de ani, ca in perioada moderna).
Citeste si: NASA a dezvaluit urmele unui lac antic masiv in Sahara. Ar fi fost cel mai mare lac de azi
Studiul condus de Niels J. de Winter ar putea imbunatati intelegerea noastra despre dinamica dintre Terra si Luna si cum gravitatia corpului ceresc incetineste miscarea planetei noastre.
Cercetatorii banuiau de ani de zile ca zilele erau mai scurte in urma cu zeci de milioane de ani, insa noul studiu reuseste sa calculeze exact cat de scurte erau.
Citeste si: Cum va arata Pamantul in doar 9 ani din cauza celor aproape 60.000 de sateliti ce urmeaza sa fie lansati
“Estimarile precedente se bazau pe numararea laminelor zilnice, similare cu cele pe care am realizat si noi analiza chimica,” a declarat de Winter. “Aceasta numarare a dus la aproximativ acelasi numar de zile pe an, dar diferite estimari au dus la diferente de pana la 10 zile din cauza erorii umane si dificultatii recunoasterii straturilor zilnice cu ochiul liber.”
Fosila folosita in studiu face parte din familia Torreites sanchezi, disparuta astazi. Aceste creaturi cresteau foarte repede si aveau straturi foarte subtiri de crestere zilnica, folosite in studiu. Fosila a trait in zona tropicala si a murit la varsta de 9 ani, acum 70 de milioane de ani.
Citeste si: Cum ar arata Pamantul daca ar seca oceanele. Imaginea incredibila dezvaluita de NASA
Studiul demonstreaza ca analiza chimica poate fi folosita de cercetatori “pentru a estima mai bine aceste straturi zilnice si anuale in cochiile fosilizate pentru a estima cate zile erau intr-un an in trecutul geologic”.
- Te-ar putea interesa si:
- Astronomii au identificat originea meteoriţilor care au lovit Terra de-a lungul timpului
- Protejarea unei suprafeţe suplimentare de 1,2% din Terra ar preîntâmpina majoritatea extincţiilor
- Oamenii de ştiinţă avertizează în legătură cu dispariţia unor ramuri întregi din „arborele vieţii”