Varful Everest a devenit o adevarata industrie in ultimele 2 decenii si multi indivizi decid sa urce pe cel mai inalt punct de pe Terra fara sa fie pregatiti. Rezultatul acestei tendinte e un adevarat munte de gunoi lasat in urma.
Corturi fluorescente, echipament sportiv, canistre goale si chiar si excremente - cei ce se incumeta sa urce cel mai inalt varf de pe Pamant lasa in urma gramezi de gunoi si polueaza regiunea. Lipsa unor inspectii stricte fac dificila curatarea zonei si impunerea unor amenzi usturatoare, potrivit Daily Mail.
“E dezgustator, arata oribil,” a declarat Pemba Dorje, un ghid ce a escaladat Everest de 18 ori. “Muntele cara tone de gunoi.”
Acum 5 ani, Nepal a implementat un sistem prin care fiecare echipa ce urmeaza sa escaladeze Everest lasa un depozit de 4000 de dolari inainte sa urce pe care, daca se intorc cu exact aceeasi cantitate de echipament atunci cand coboara, il pot primi inapoi. In partea tibetana a muntelui, fiecare individ e sanctionat cu o amenda de 100 de dolari pentru fiecare kilogram “uitat” pe Everest.
140,000 kg of trash in Mt. #Everest region - #litter problem is big in #mountains , @UN report shows way out: https://t.co/HqhBdFmanx pic.twitter.com/fRcZVGG9A6
— UNEnvironment Europe (@UNEnvironmentEu) December 12, 2016
Insa o astfel de drumetie presupune o investitie de 20.000-100.000 de dolari, asa ca pentru multi, amenzile sunt prea mici pentru a avea un impact. Ghizii specializati mai aduna uneori gunoiul, insa sunt coplesiti. Peste 600 de oameni au escaladat Everestul doar anul acesta si multi dintre ei au preferat sa isi lase ghizii sa le care echipamentul.
Citeste si: Marea Bariera de corali, salvata? Oamenii de stiinta experimenteaza genetic pentru evitarea disparitiei ei
Mai multe initiative de a curata muntele au avut un succes moderat. In primele luni din 2018, China reusit sa stranga 8.5 tone de gunoi de pe Everest, potrivit Reuters. In 2017, cataratorii ce au pornit din Nepal au adus inapoi 25 de tone de gunoi si 15 tone de excremente umane.
Din pacate, incalzirea globala a cauzat topirea ghetii si gunoiul adunat timp de cateva decenii iese si el la suprafata. In timpul musonului, ploile pot spala gunoiul de pe munte, ce ajunge dupa aia in rauri si polueaza o arie mai larga. Insa in lipsa unor inspectii regulate in timpul urcarii, pericolul poluarii pe Everest continua.
- Te-ar putea interesa si:
- Misterul mâinii lui Yeti: O aventură sherpa în Pangboche, pe drumul Expediției Imja Tse 2024
- स्वागतम् लुक्ला: Expediția Imja Tse 2024 – Vălurile de ceață din Lukla
- Şerpaşul Pa Dawa a ajuns pentru a 26-a oară pe vârful Everestului. Egalează recordul lui Kami Rita