O resursa fara substitut, ce s-a strans timp de sute de milioane de ani sub scoarta Terrei, e consumata necugetat de oameni. Elementul chimic are un rol esential in societatea moderna pentru ca e folosit in stiinta si medicina, de la dispozitivele RMN la superconductivitatea acceleratorului de particule, scrie Forbes.
Heliul face parte din familia gazelor nobile (sau rare) si, in loc sa il stocam pentru numeroasele intrebuintari stiintifice si medicale esentiale, il irosim pe baloane la balciuri si parcuri de distractie.
Citeste si: Cercetatorii au detectat cel mai vechi tip de molecula antica din univers
Aceste element chimic e impresionant: poate fi lichefiat, dar nu se solidifica. La temperaturi extrem de scazute devine un super-lichid (o stare extrem de rara in care materia nu prezinta nici frictiune, nici viscozitate). Un super-fluid in miscare va ramane intotdeauna in miscare, fara sa piarda energie.
Heliul se gaseste din abundenta in univers, dar nu si pe Pamant
Heliul e doua cea mai abundenta substanta din univers, insa se gaseste in cantitati reduse pe Terra. E mai usor decat toate celelalte gaze din atmosfera Pamantului, motiv pentru care se ridica la suprafata exosferei, de unde poate parasi planeta cu usurinta. In acest moment, atmosfera e compusa in proportie de doar 0.00052% din heliu.
Citeste si: Singura modalitate de a-ti inchide permanent iPhone-ul! Motivul pentru care Apple a vrut sa o tina secreta
Desi umanitatea incepe sa depinda din ce in ce mai mult de heliu, acest element nu e gestionat corespunzator. La nivel global, exista doar 14 de centrale ce mineaza si rafineaza heliul si jumatate dintre ele se afla in SUA. In ultimii 19 ani, au fost 3 perioade de deficit de heliu, insa autoritatile nu au imbunatatit sistemul de prelucrare si publicul pare indiferent.
Celelalte modalitati de obtinere a heliului (minarea de pe alte planete sau extragerea din atmosfera) au costuri imense, asa ca acest element trebuie consumat cu grija, nu in modul necugetat de pana acum.
Citeste si: Descoperire surprinzatoare: Pamantul nu are o singura Luna. Cum au ajuns cercetatorii la asa o concluzie
Aceasta situatie creste semnificativ pretul heliului (de la 5 dolari pe litru in 2010 la 16 dolari in 2013), insa nu multi vorbesc despre aceasta resursa neregenerabila. De fiecare data cand un balon e umplut cu heliu, 3 × 1023 de atomi de heliu generati timp de miliarde de ani sunt irositi.
Sursa foto: iStock/Getty Images
- Te-ar putea interesa si:
- Paradoxul radiaţiei găurilor negre. Cum ar putea fi rezolvat, potrivit unui nou studiu. „Va avea un...
- O posibilă planetă oceanică, la „doar” 48 de ani-lumină de Pământ
- Durata zilelor s-ar putea modifica: rotaţia nucleului intern al Pământului începe să încetinească...