Peru a pierdut 56% dintre gheţarii săi tropicali în ultimele şase decenii din cauza schimbărilor climatice, potrivit unui nou inventar realizat de autorităţile guvernamentale peruane ce a fost publicat miercuri, informează Reuters.
Pe teritoriul său se află 68% din gheţarii tropicali de pe glob, iar temperaturile în creştere au provocat topirea şi formarea unor noi lagune montane care riscă să se reverse şi să producă inundaţii, a afirmat Institutul Naţional de Cercetare a Gheţarilor şi Ecosistemelor Montane.
Raportul include imagini satelitare obţinute până în 2020 şi arată că 2.084 de gheţari acoperă o suprafaţă de 1.050 de kilometri pătraţi în Peru, în comparaţie cu cei 2.399 de kilometri de gheaţă şi zăpadă existenţi în 1962.
''În patru ani, din 2016 până în 2020, am pierdut aproape 6% din aceşti gheţari montani de la altitudini mari'', a spus Beatriz Fuentealba, directoarea institutului, aflată în Ancash, o regiune în care au dispărut mulţi gheţari.
Potrivit inventarului, 164 de lagune s-au format sau se află în proces de formare în ultimii patru ani, ceea ce a făcut ca numărul lagunelor glaciare să urce la 8.466, acoperind o suprafaţă de circa 1.081 de kilometri pătraţi.
''Noile lagune ar putea fi, în viitor, rezerve de apă, dar întrucât se află la altitudini ridicate, prezintă riscul de a se revărsa şi de a provoca inundaţii'', a spus Jesus Gomez, director de cercetare în domeniul gheţarilor în cadrul Ministerului Mediului.
Aproape toţi gheţarii tropicali din Peru se alfă la altitudini de peste 6.000 de metri, iar noile lagune sunt situate la o altitudine cuprinsă între 4.000 şi 5.000 de metri, se mai spune în raport.
Aproape 20 de milioane de peruvieni beneficiază în mod direct sau indirect de pe urma apei provenite de la gheţari, potrivit raportului.
''Înseamnă că am pierdut mai mult de jumătate din rezervele noastre de apă'', a spus ministrul Mediului, Albina Ruiz, menţionând că retragerea gheţarilor afectează ecosistemul montan.
''Deşi nu putem stopa dispariţia gheţarilor de-a lungul anilor, putem reduce ritmul în care aceştia dispar'', a spus ea, lansând un apel pentru reducerea poluării, crearea mai multor spaţii verzi şi, ''mai presus de toate, să recunoaştem că munţii ne oferă viaţă''.
- Te-ar putea interesa si:
- Schimbările climatice cauzează temperaturi mortale şi afectează securitatea alimentară. "De la an...
- Muntele Fuji, fără zăpadă la această dată, un record în cei 130 de ani de înregistrări meteo
- Schimbările climatice provoacă mai multe modificări în ceea ce priveşte precipitaţiile şi taifunuri...