O noua cercetare demonstreaza ca oamenii au avut un impact extrem asupra celorlalte specii de pe Pamant, desi din punct de vedere cantitativ, reprezentam doar 1% din biomasa totala a planetei.
Cercetatorii au calculat biomasa (masa totala a micro si macroorganismelor vegetale si animale) de pe planeta, raportandu-se la cantitatea de carbon (numita si greutatea uscata) pe care o detine fiecare specie. De exemplu, corpul uman e compus in proportie de 16% din carbon si 66% din apa.
Conform acestui calcul, plantele reprezinta 80% din biomasa totala a planetei, pe cand bacteriile reprezinta 13%. Oamenii reprezinta doar 1% din total, insa au reusit sa decimeze celelalte specii, potrivit Daily Mail.
Citeste si: La ce limita de temperatura trebuie oprita incalzirea globala pentru a salva planeta
Specia umana a redus numarul mamiferelor cu 85% si numarul plantelor si copacilor cu 50%. Singurele mamifere care si-au marit numerele sunt cele domestice. Porcii si vacile domestice sunt mai numeroase decat mamiferele salbatice in raport de 14 la 1. Raportul e asemanator si in cazul gainilor, care sunt de 3 ori mai numeroase decat suratele inaripate din natura.
Citeste si: Marea Bariera de corali, salvata? Oamenii de stiinta experimenteaza genetic pentru evitarea disparitiei ei
Chiar daca biomasa speciei umane e infima fata de alte specii, am reusit sa avem un efect ireversibil asupra mediului inconjurator, tendinta ce continua si se accentueaza. “Chiar daca nu suntem numerosi, am reusit sa aruncam mult nisip in aer si sa stricam o gramada de lucruri,” a declarat E.O. Wilson, un biolog renumit de la Harvard.
- Te-ar putea interesa si:
- Ce a declanșat vibrații de 9 zile, care au zguduit Pământul, și valuri tsunami înalte cât Statuia...
- Albirea coralilor devastează recifele din Bali, pe măsură ce temperatura apei mării creşte
- Cele mai vulnerabile regiuni ale lumii în fața schimbărilor climatice. "Motoare" ale economiei...