fluviul Nil langa Luxor

Stiai? Motivul pentru care fluviul Nil curge spre nord

Cu o lungime de aproximativ 6.650 km, Nilul e al doilea cel mai lung fluviu din lume (dupa Amazon) si a fascinat umanitatea inca din antichitate.

Nilul, unul dintre cele mai cunoscute fluvii de pe Terra, curge spre nord si se varsa in Marea Mediterana. Desi directia sa e considerata o anomalie, numeroase alte fluvii si rauri au curs spre nord, scrie Smithsonian Magazine.

Cu o lungime de aproximativ 6.650 km, Nilul e al doilea cel mai lung fluviu din lume (dupa Amazon) si a fascinat umanitatea inca din antichitate.

E o conceptie gresita ca fortele Terrei forteaza apele sa curga spre sud. Raurile si fluviile, inclusiv Nilul, curg la vale, potrivit lui Andrew Johnston, expert din cadrul Centrului de studiere a Pamantului, din Muzeul National de Aer si Spatiu, SUA.

Citeste si: Orele de geografie ne mint: hartile lumii sunt gresite. Cum arata, de fapt, continentele

In trecut, geologii credeau ca Nilul se scurge, de fapt, la vest, in Oceanul Atlantic si multi s-au intrebat de ce nu se scurge in Marea Rosie, aflata la est.

Nilul are curs spre nord de aproape 30 de milioane de ani

Cercetatorii au descoperit sedimente antice in Delta Nilului ce au provenit din sursa Nilului Albastru din Etiopia. Aceste sedimente demonstreaza ca fluviul a avut acelasi traseu spre nord de 30 de milioane de ani, scrie Daily Mail.

Citeste si: 300 de milioane de oameni si-ar putea pierde casele din cauza cresterii nivelului marii. Ce tari vor fi afectate

Geologii au descoperit o “banda rulanta” de magma sub crusta Terrei ce a inceput sa formeze peisajul muntos din Etiopia in urma cu 30 de milioane de ani. In acelasi timp, crusta din zona Egiptului de azi se scufunda, ceea ce a forma o panta lina ce a ghidat Nilul spre Marea Mediterana de-a lungul timpului.

Daca nu s-ar fi format aceasta “banda rulanta” in Africa, cel mai probabil Nilul s-ar fi varsat la vest, in Atlantic. Mai mult, fluviile isi schimba de obicei traseul de-a lungul timpului, ceea ce face stabilitatea Nilului cu atat mai impresionanta.

Citeste si: Studiu ingrijorator. Raurile si fluviile, inclusiv Dunarea, contin niveluri periculoase de antibiotice

“Una dintre marile intrebari privind Nilul e cand a aparut si de ce e continuat atat de mult timp,” a declarat Claudio Faccenna, geolog in cadrul Universitatii Roma Tre, Italia. “Solutia noastra e chiar captivanta."

Faccenna si colegii sai au studiat rocile din Etiopia si le-au comparat cu sedimentele din Delta Nilului si au descoperit ca muntii au avut o inaltime similara in ultimele milioane de ani, potrivit studiului publicat in jurnalul Nature Geoscience.

Citeste si: Valurile de caldura strabat oceanele “ca incendiile”. Ce impact vor avea temperaturile extreme asupra planetei

Echipa a realizat si simulari pe calculator, in care au studiat 40 de milioane de ani de activitate tectonica a Terrei, pentru a se asigura ca datele si concluziile lor sunt corecte. Potrivit studiului, modul in care s-a miscat si si-a continuat activitatea mantaua Pamantului a ajutat Nilul sa isi pastreze cursul catre nord pana in ziua de azi.

Te-ar putea interesa si:
NASA reduce la 1,5% riscul ca asteroidul YR4 să lovească Pământul, după ce anterior a raportat cea...
Una dintre cele mai importante descoperiri arheologice din ultimii zeci de ani: mormântul...
Ce s-ar întâmpla dacă asteroidul Bennu ar lovi Pământul în 2182? Oamenii de ştiinţă estimează...

Partenerii noștri

Modern,Sunbed,In,Beauty,Salon

O femeie a fost dependentă de solar ani la rând. Cum a ajuns să arăte pielea ei este devastator: „Dacă aș fi știut...

O femeie care s-a ales cu pielea „prăjită” după expunerea îndelungată la solar a vorbit despre...